maanantai 2. syyskuuta 2013

Syksyn mahtipari on löytynyt: huikea sienipiirakka ja luomu-Chardonney



Ylipitkän työputken päättyessä itseään saa luvan kanssa hemmotella. Omalla kohdallani se onnistui enemmän kuin hyvin todella maukkaalla sienipiirakkapalasella ja lasillisella siihen sopivaa viiniä.

Saadessani kutsun (sekä samalla viinin) Jacob´s Creekin Earth.Vine.Grape Organic Chardonney -kisaan, jossa tarkoitus on kehittää kyseiselle seurustelujuomalle sopiva kasvisresepti, innostuin heti. Eikä sitä "kuningasideaa" tarvinnut kauaa odotella. Kantavaksi teemaksi valitsin sienet, tottahan toki, syksyä kun eletään. Ja sienille yksi parhaista tietämistäni käyttökohteista on tietenkin piirakka.




Harva voi vastustaa voimakkaan juuston, metsäsienten ja laadukkaan viinin yhdistelmää. En minä ainakaan, vaikka en ennen kovin sienien päälle ymmärtänytkään. Joten vinkkinä vaan sieniä arasteleville, kokeilkaa tätä, saatatte yllättyä perinpohjaisesti! Tästä piirakasta löytyy raaka-aineet, joiden kanssa ei helpolla mene mönkään.

Piirakan voi valmistaa tekemällä voitaikinan itse, käyttämällä pakastepohjaa tai kokeilemalla viljatonta versiota. Nyt en malta olla kehumatta tätä mantelijauheesta tehtyä pohjaa, sillä se oli jopa parempaa kuin perinteinen voitaikinapohja. Yllätyin siitä kuinka helppo se oli tehdä ja muovata vuokaan. Se jääkin ehdottomasti vakioreseptiksi.

Kaiken kaikkiaan todella hyvä suolainen purtava joko illanistujaisiin tai vaikka ihan iltapalaksi.


 
JUUSTOINEN SIENIPIIRAS VILJATTOMALLA POHJALLA

pohjataikina:
2 pss (à 80 g) mantelijauhetta
1/4 tl suolaa
2 rkl voita
1 kananmuna

täyte:
500 g salottisipuleita
voita
tuoretta timjamia
250 g gruyèrejuustoa
2 dl kermaa
2 kananmunaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
kuivattuja kanttarelleja ja suppilovahveroita





Mittaa pohjaa varten mantelijauhe ja suola kulhoon. Riko joukkoon sekoittaen yksi kananmuna. Lopuksi lisää huoneenlämpöinen voi ja nypi seos sormin kiinteäksi taikinaksi.

Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Paista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Täytettä varten valmista ensin sipulisilppu voissa pannulla kuullottaen. Voit lisätä pehmenneiden sipuleiden joukkoon timjamia kevyesti rouhittuna.

Raasta juusto ja lisää sekaan kerma sekä kananmunat. Sekoita hyvin ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada sipulit esipaistetun piirakan pohjalle. Levitä niiden päälle juusto-kermaseos. Lopuksi ripottele pinnalle kuivattuja sieniä sekä timjamia.

Paista piirakkaa vielä noin puoli tuntia. Reunojen liiallisen tummumisen estämiseksi piirakan voi suojata foliolla tai leivinpaperilla.




5 kommenttia:

  1. Täällä hiukan suupielet kääntyy hymyyn, nimittäin minäkin tein piirakan :) ja kuinka ollakaan maustoin timjamilla :) mutta tuota sinun piirakkaa pitää ehdottomasti kokeilla, ihanalta kuulostaa ohje ja kuvat ovat herkulliset :)

    VastaaPoista
  2. Olet löytänyt sieniä! Voi, kun minäkin löytäisin edes muutaman kantarellin. Voin kuvitella, että sienet ja chardonnay sopivat hyvin yhteen.

    VastaaPoista
  3. Sarppu, heh, vähän jo säikähdin että kuinka samankaltaiset piirakat ollaan tehty, sienipiirakka varsinkaan kun ei näin syksyllä mihinkään originelleimpiin ideoihin kuulu ;) Ihana se sun kasvispiirakka!

    Kimberly, joo, äipän mukaan kun lähtee metsään rämpimään niin aina yleensä saalista on tullut :)

    VastaaPoista
  4. Tästä tuli hyvää,tein lauantaina ja vielä maanantaina hyvän,vielä paremman makuinen kun on oikein imeytynyt,laitoin kermaksi kippari savujuustolla maustetun ja antoi hyvän säväyksen,pohja on ihanan helppo,en ole oikein helppoa löytänyt ja tämä on ja sopii tähän.Kiitos tästä ohjeesta,tulee olemaan käytössä vierastarjottavana,kunhan vaan sieniä on,nyt kaivoin pakkasesta suppiloita,kannattaa kokeilla,kiinni jää :)

    VastaaPoista
  5. Voi kuinka mukava kuulla tämä Aikku! Hyvä vinkki tuo kipparijuusto-kerma :)

    Tosiaan, piirakka ei muutamasta päivästä hätkähdä, päinvastoin maku ja koostumus vain tiivistyy paremmaksi. Tätä voisikin taas lähiaikoina itsekin tehdä..

    VastaaPoista