tiistai 24. syyskuuta 2013

Ärhäkkä flunssakarkote: chili-avokadokeitto ja pistaasipähkinätahna


Nyt se iski, flunssa nimittäin. En liene ainoa, ainakin kuuleman mukaan näin voisi päätellä. Pärskähtelyä, nuhanenäistä puhetta ja niistelyä kuulee ympärillä koko ajan.

Jokaisella on varmasti omat täsmäaseensa taudin iskiessä. Itselläni sellainen on luontaistuotteista auringonhattu-uute, joka tepsii ainakin kurkkukipuun. Onko se sitten lumevaikutusta vai oikeaa tehoa, ken tietää. Sen käytön omaksuminen on peräisin mummoltani ja muistankin pienen rohtopullon löytyneen jo lapsuudenkodista.

Flunssaisena myös kaipaan erilaista ruokaa kuin yleensä. Siitä pitää silloin löytyä ytyä ja mausteita. Ja valkosipulia. Ja ainakin valkosipulin olen ymmärtänyt auttavan flunssanoireisiin, joten jo senkin takia sitä kannattaa pilkkoa reilulla kädellä.

Ei kai sitä makuaistin romahtaessa aromeiltaan hennompaa sapuskaa maistaisikaan. Nuhanenillä on oivallisen ihana tilaisuus lotrata chilillä ja mausteilla keittiössä.



 
LÄMMIN AVOKADOKEITTO

1 pss (450 g) pakasteparsakaalia
3 kypsää avokadoa
vettä
1-2 punaista chilipaprikaa (tulisuuden mukaan)
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
suolaa
mustapippuria
3 dl kookosmaitoa
loraus limen- tai sitruunanmehua
(tuoretta minttua)





Lisää parsakaalit ja loraus vettä kattilaan ja höyrytä niitä hetken aikaa. Kuori avokadot ja pilko ne parsakaalien sekaan.

Lisää myös pilkotut sipulit ja chilit.

Parsakaalien ollessa pehmeitä soseuta keitto. Vähennä lieden tehoa ja lisää sekaan hämmennellen kookosmaito sekä limen- tai sitruunanmehua.

Mausta keitto lopuksi suolalla ja pippurilla ja jos mahdollista, muutamalla revityllä mintun lehdellä.

PISTAASIPÄHKINÄTAHNA

1 dl pistaasipähkinöitä
2-3 rkl oliiviöljyä
1/2 punainen chilipaprika
1 valkosipulinkynsi
suolaa

Liota pistaasipähkinöitä muutama tunti vedessä.

Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja aja rouheaksi massaksi. Oliiviöljyllä voi säätää tahnan paksuuden mieleisekseen.


2 kommenttia:

  1. Vau, tuo pistaasitahna oli hieno lisä! :)

    VastaaPoista
  2. Joo, se oli vinkeän makuista, silleen hyvällä tavalla :) Toi mukavasti extrapotkua sopan sekaan ;)

    VastaaPoista