sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Porsaanfileerulla luumu-omenatäytteellä


Jouluaattoon on viikon verran aikaa, kohta pääsee siis herkuttelemaan kunnolla. Ennen varsinaisia jouluruokia halusin tehdä jo vähän sinnepäin maistuvaa apetta. Vähän niinkuin pikkujouluruokana. Ohje löytyi Marien blogista.

LUUMU-OMENATÄYTTEINEN PORSAANFILEERULLA

porsaansisäfilettä noin 500g
2 dl kuivattuja kivettömiä pehmeitä luumuja
2 pientä omenaa
suolaa
mustapippuria
paistamiseen voita

Liemi:
2 dl vettä
2 rkl omenasosetta
1/2 lihaliemikuutio
3-5 cm pätkä sinappia
rouhittua mustapippuria
1 valkosipulinkynsi
kokonaisia roseepippureita
coktailtikkuja

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ja poista siitä kalvot. Leikkaa filee aukinaiseksi yhtenäiseksi levyksi (lihanuijan käyttö helpotti tarpeeksi suuren levyn aikaansaamista). Rouhi lihan pintaan suolaa ja mustapippuria, itse laitoin hieman myös valkosipulisilppua. Asettele osa luumuista ja omenalohkoista keskelle filettä ja tee siitä rulla. Kiinnitys hoituu kätevästi puisilla coktailtikuilla.

Kuumenna voi pannussa ja paista fileerullan pinnat. Siirrä rulla uunivuokaan, peitä foliolla. Lisää liemen ainekset samalle paistinpannulle ja kiehauta. Lisää liemi ja loput luumuista ja omenoista uunivuokaan. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia (paistoaika 1 kg/1 h).

Mahtava joulunalusruoka! Sopii hyvin ennen varsinaisia joulutarjoiluja, tai miksei sopisi joulupöytäänkin, jos ei syystä tai toisesta kinkkua paista. Hyvin käy tuo luumu-omenayhdistelmä possun kanssa, suosittelen kokeilemaan.


Possun lisukkeeksi löytyi sisustuslehtien selailulla aurajuustolla ja piparkakkumausteella sävytetty juuresruukun ohje, jota päätin kokeilumielessä testata. Samalla testasin silikonisen pikkuvuokien käyttöä tällaiseen munamaidolla hyydytettävään juuresvuokaan. Aika sähellystä sen kanssa pelailu tahtoi olla, mutta tietysti kivannäköiset kakkuset sitä käyttämällä saa.

Juuresruukku (resepti Auran lehtimainoksesta vuodelta 2003)
(6 annosta)

2 rkl voita
3 pss (à 250 g) kasvissuikaleita
1 pss (200 g) paloiteltua sipulia
2 punaista paprikaa
3 valkosipulin kynttä
1 pss (150 g) Aura murua
1/2-1 tl suolaa
2 tl piparkakkumaustetta
4 dl maitoa
2 munaa

Kuumenna voi kattilassa. Lisää joukkoon kasvikset ja valkosipuli. Kypsennä kunnes neste on haihtunut. Kaada kasvisseos voideltuun uunivuokaan. Lisää aurajuustomuru, mausteet, maito ja vatkatut munat.

Sekoita hyvin ja tasoita pinta. Paista 175 asteessa reilu tunti, kunnes ruoka on kypsää ja pinta kauniisti ruskistunut. Peitä tarvittaessa, ettei pinta tummu liikaa.

En mitenkään haltioitunut tästä lisukkeesta, se oli lautasen heikoin lenkki ehdottomasti. Eipä tuota reseptiä löytynyt enää Auran sivuiltakaan, ainakaan täysin samanlaisena.. Jatkossa teen vastaavat lisukkeet tuoreista juureksista pilkkomalla, esimerkiksi uunijuureksia joko öljy-hunaja-mausteet -lisäysellä tai gratinoimalla. Pakastekasvikset taas voi jättää suosiolla korkeintaan keittoihin ja patoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti