sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Ratatouillea ja possua riekaleena


Vihannestiskiltä mukaan tarttui söpön pieni munakoiso ja ajattelin siinä vaiheessa, että teen siitä jotain kivaa. Ei ollut siis mitään ideaa silloin ostohetkellä, eikä harmikseni lamppua syttynyt pään päälle myöhemminkään.

Päädyin näin ollen ensimmäiseen ruokalajiin, mikä munakoiso-kesäkurpitsa-paprika -yhdistelmästä tulee mieleen, eli ratatouilleen (johon joka kokilta varmaan löytyy oma muunnoksensa). Hyvä niin, sillä tavanomaisuus ei haitannut lopputulosta ollenkaan. Tämä nimenomaan oli sitä "jotain kivaa".


RATATOUILLE PUOLEN VALTAKUNNAN TAPAAN

1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
1 punainen paprika
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tlk kuorittuja kokonaisia tomaatteja
2-3 rkl tomaattipyreetä
loraus valkoviiniä
hunajaa
öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
kuivattua basilikaa, persiljaa ja timjamia
kevätsipulin varsia

Aloitin kuullottamalla sipulilohkot ja paprikat öljytilkassa. Pehmennettyään siirsin ne lautaselle odottelemaan. Seuraavaksi paistovuorossa olivat munakoiso- ja kesäkurpitsakuutiot, jotka paistoin omissa erissään. Lisäsin öljyä pannulle aina tarvittaessa.

Kun kaikki raaka-aineet olivat kevyesti paistuneet, siirsin ne takaisin pannulle ja lisäsin mukaan tomaatit, pyreen, valkoviinin sekä lorauksen juoksevaa hunajaa.

Jatkoin kypsyttämistä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Jossain vaiheessa keittämistä lisäsin myös tilkan vettä. Lopuksi lisäsin mausteet ja kevätsipulin varsia paloiteltuna ja makustelin lopputulosta.


Ja sitten se possu ja miten se päätyikään noin riekaleiseksi. Ostin lihatistkiltä porsaan luullista uunilihaa ja tein sille marinaditahnan, jonka sivelin lihan pintaan ennen uuniin laittoa. Maustetahnaan ohje löytyi Soppaa ja silmukoita -blogista:

MAUSTETAHNA PORSAALLE (noin 1 kg luullista lihaa)

1/2 tl kuivattua oreganoa
1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl jeeraa (juustokuminaa)
1/2 rkl suolaa
mustapippuria
2 pientä valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 1/2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl ruokosokeria (laitoin lorauksen juoksevaa hunajaa)

Otin lihapalat huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Kuivasin lihan pinnat, siirsin uunivuokaan ja sivelin puolet maustetahnasta palojen päälle. Paistoin lihoja 200 asteessa reilun tunnin. Puolessa välissä käänsin lihat ja sivelin loput tahnasta toiselle puolelle.

Uunista ottamisen jälkeen annoin lihan viilentyä hetken ja sen jälkeen poistin luut ja pilkoin (revin) lihan suikaleiksi. Luita en heittänyt pois, sillä niille löytyi jatkokäyttöä hernesopan keitossa.

5 kommenttia:

  1. Hieno resepti.

    Minullakin on oma sienekäs versioni:
    http://lukanlusikassa.blogspot.com/search/label/sieni

    VastaaPoista
  2. Todista ettet ole robotti, täällä kysellään vaikeita heti aaamusta :)

    VastaaPoista
  3. Heh, silmät puoliummessa on kiva yrittää löytää oikeita kirjaimia näppiksestä.. Välillä on oikeesti tosi hankala tunnistaa noita sanoja, nolo jos menee pielee ;)

    Täytyypäs käydä vilkaisee toi ohje :)

    VastaaPoista
  4. Sinulle on esitetty blogihaaste. Se näkyy 28.2.2012 09.00 alkaen blogisivullani: http://lukanlusikassa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  5. Näyttääpä herkulliselta!

    Ps. Blogissani on sinulle jotakin!

    VastaaPoista