keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Lihapullahaastetta kehiin


Pitkään olin sitä mieltä, että tänä vuonna en aloita mitään blogiprojektia. Ei oikein tahtonut sopivaa teemaa tulla mieleen. Muutin kuitenkin mieleni siinä vaiheessa, kun ajatus täydellisistä lihapullista syntyi. Olkoon tämän vuoden ruokahaaste siis löytää erittäin hyvä (ellei täydellinen) lihapullaresepti.

Homma menee näin: pyrin joka kuukausi postaamaan ainakin yhden lihapullaohjeen, ja tarkoitus on suoriutua siitä ilman valmiita maustekorppujauhoja, sipulikeittoaineksia yms. Päällimmäisenä tarkoituksena on siis opetella maustamaan pyörykät ihan itse.

Sillä onko ohje jostain kirjasta, lehdestä, netistä tai vaikka omasta päästä, ei ole niinkään väliä. Toivon projektin myötä paljon uusia ja outoja makuyhdistelmiä ja -tuttavuuksia lihapullataikinoihin, suomeksi sanottuna peräänkuulutan vaihtelua omiin pinttyneisiin tapoihini.


Tässä heti alkuun italialaishenkiset pyörykät, tutuilla ja turvallisilla raaka-aineilla lähdin siis liikkeelle. Ohje on melko lailla omasta päästä (vähän netistä tuli nuuskittua joitain esimerkkireseptejä). Näistä tuli ihan kivoja, makua olisin kaivannut lisää, sehän se yleisin ongelma itse maustamissani lihapullissa on tahtonut olla. Toivon mukaan loppuvuonna olisin jo kokeneempi maustamaan ja pullista löytyisi reilusti makua.

ITALIALAISTYYPPISET LIHAPULLAT

(noin 40 kpl)
700 g naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
öljyä
1 dl (ruis)korppujauhoa
2 dl vettä
50 g parmesanjuustoa raasteena
3 rkl tomaattipyreetä
3 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja (plus niiden öljyä)
1 dl vihreitä oliiveja silputtuna
2 kananmunaa
mustapippuria
suolaa
yrttimaustesekoitusta

Mittaa kulhoon korppujauhot ja vesi. Kuori ja pilko sipulit ja kuullota ne pannulla öljytilkassa pehmeiksi. Lisää turvonneiden korppujauhojen sekaan loput aineet sekä kuullotetut sipulit. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna maustua hetkisen.

Pyörittele taikinasta tasaisen kokoisia pyöryköitä leivinpaperoidulle uunipellille. Käsien kastelu vedellä auttaa taikinan käsittelyä. Paista pullia 200 asteessa noin 20 minuuttia.

3 kommenttia:

  1. Kakku oli kyllä hyvää ja kyllähän vaikka kuorrutusta/koristelua muuttamalla voit saada siitä ystispäivään sopivamman! ;)

    Oih, tässäpä hieno idea meidän häämenuun! Aiheena 1920-luku ja menu noudattelee teemaa. Ajatuksissa oli italialaiset lihapullat alkupalojen joukkoon, mutten vielä ollut löytänyt hyvää reseptiä. Ajattelin vain, että "parmesaania, yrttejä ja valkosipulia pitää ainakin olla!" =)

    VastaaPoista
  2. Et sitten malttanut olla haastamatta itseäsi :) Hauskaa!

    Mä voisin suositella kokeilemaan kreikkalaisia lihapullia mitkä postasin 9.4.2011. Ne oli taivaallisen hyviä!

    Mulle hapanakaali ei sellaisenaan maistu, mutta ruoissa on kyllä herkkua. En vaan ole vielä kovin moneen ruokaan sitä keksinyt upottaa. Ideoita otetaan vastaan :)

    VastaaPoista
  3. Paula: Hyvä vinkki toi koristelun muutos, sillähän se ystävänpäiväkakuksi taipuu :)
    Katiskatar: Heh, jotain piti kehitellä, että pysyy virkeenä ;) Ja uskon/toivon tästä haasteesta olevan konkreettistakin hyötyä, maustamispuolella nimittäin. Hapankaali on kyllä melko vinkeän makuista, varovasti maistellen olen oppinut pitämään siitä.

    VastaaPoista