sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Uusimaa: Vanhan ajan vasikanpaisti


VANHAN AJAN VASIKANPAISTI

1 1/2-2 kg:n vasikanpaisti
2-3 sipulia
2-3 porkkanaa
2 tl suolaa
valkopippuria
2 dl vettä
paistamiseen voita
1 dl kermaa kastikkeeseen

Hiero paistiin suolaa ja pippuria. Kuori ja paloittele kasvikset. Pane paisti laakeaan uunivuokaan, pudota pinnalle muutama voinokare ja pane kasvikset paistin vierelle.

Pane vuoka uuniin 250 asteeseen ja anna ruskistua 30 minuuttia.

Pienennä lämpö 175 asteeseen ja kypsennä edelleen 30 minuuttia paistokiloa kohden. Valele paistia uunivuokaan muodostuvalla liemellä. Jos rasva vuoassa uhkaa palaa, lisää tilkka vettä. Vanhan ajan vasikanpaisti saa olla läpikypsää muttei kuivaa.

Siivilöi paistiliemi kattilaan ja suurusta se kermalla kastikkeeksi. Tarkista maku ja kaada kastike kastikeastiaan. Viipaloi paisti vadille. Kypsät porkkanat voit käyttää vadin koristeena.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")

Meillä ei ollut paistia, mutta hyvin onnistui vasikka tällä reseptillä näin palalihoilla tehtynäkin. Lihan ostin kamalassa kiiressä Hakaniemen kauppahallista Reinin lihatiskiltä. Ihana paikka muuten, ensimmäistä kertaa elämässäni siellä pääsin käymään. Harmillista, että Jyväskylän kauppahallin toiminta tyrehtyi.

Kastiketta en tehnyt. Osin laiskuuttani, osin siitä syystä, että en erityisemmin kaipaa kastikkeita ruokiini. Murea liha ja itsetehty kasvislisuke yleensä riittävät vallan mainiosti.


Tällä kertaa lisuke oli juuripersilja-porkkana-lanttusosetta, jota maustoi luomukasvisliemijauhe, sipulikuutiot ja persilja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti