lauantai 22. kesäkuuta 2013

Juhannuksena leivonta on mukavan helppoa - kesäkakku Puolen valtakunnan tyyliin



Ei lisättyä (valkoista) sokeria -leivontatestailu jatkuu, ja suklaaherkun jälkeen halusin kokeilla vaaleata kakkupohjaa. Ja sehän onnistui! Jopa yli odotuksien, sillä sen verran usea santsasi sitä juhannuksena kahvipöydässä. Tarjolla oli kuitenkin myös normaalityylin leivonnaisia.

Jauhoina käytin tuttua mantelijauhon ja kookoshiutaleiden yhdistelmää, olen siihen näemmä nyt tyystin jämähtänyt ja tykästynyt. Jossain vaiheessa aion hankkia mm. kookosjauhoa ja jotain makeutusaineita, ihan silkasta uteliaisuudesta. 

Yllättävän positiivinen lopputulos (=makoisa kakku) tarkoittaa sitä, ettei kokeilevan vaihtoehtoinen leivonta jää tähän.




 HUNAJALLA MAKEUTETTU MANSIKKAKAKKU

25 g voita
3 kananmunaa
1 dl ranskankermaa
noin 2 rkl hunajaa
1 1/2 dl mantelijauhoa
1 dl kookoshiutaleita
ripaus suolaa
2 tl vaniljasokeri
1/4 tl ruokasoodaa

2 dl kuohukermaa
1/2 pss (à 20 g) pakastekuivattuja mansikoita
tuoreita mansikoita






Sulata ensin voi ja jätä se sivummalle jäähtymään.

Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin ja vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää keltuaisten joukkoon ranskankerma ja hunaja, ja vaahdota nekin.

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Lisää keltuaisvaahdon joukkoon vuorotellen sula voi ja jauhot. Sekoita hyvin.

Aivan lopuksi yhdistä taikina valkuaisvaahtoon varovasti nostellen.

Kaada taikina voideltuun uuni- tai kakkuvuokaan, paista 175 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Anna pohjan jäähtyä kunnolla.

Jauha monitoimikoneella pakastekuivatut mansikat jauheeksi. Vaahdota kerma ja sekoita mansikkajauho sen sekaan. Levitä vaahto (hieman kostutetun) kakkupohjan päälle ja koristele tuoreilla mansikoilla.

Kostutukseen käytin tilkan vettä, jonka ensin kaadoin siihen astiaan, missä jauhoin mansikkajauhon. Näin saa kaikki mansikan aromit talteen. Myös mehua voi käyttää kakun kostuttamiseen.

Kakun koristelu onnistuu mainiosti myös perinteisellä kermavaahdon ja mansikoiden yhdistelmällä. Ja jos haluaa tehdä kerroskakun, suosittelen ainakin tuplaamaan ohjeen määrät.



2 kommenttia:

  1. Täälläkin herkuteltiin mansikkaisella kakulla :)
    Iloista juhannuksen jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Jestas miten herkulliselta näyttävä kakku teillä on ollukin, kävin kurkkaamassa ;)

    Mukavaa kesän jatkoa!!

    VastaaPoista