perjantai 24. lokakuuta 2014

Huijauspizza


Viljattomuus ja eritoten gluteenittomuus (plus paleo) ruokavalioina porskuttavat edelleen pinnalla. Siitäkin huolimatta, että niitä ehdittiin aikanaan leimata hetkellisiksi trendeiksi. Johan sen huomaa eri tahoilla vastaantulevista ruokaohjeista ja -ideoista tai ylipäätään keskusteluista. Tämänkaltaisiin resepteihin ainakin itse törmään jatkuvalla syötöllä.

Jo vuosia sitten kokeilin useitakin pizzapohjan korvikereseptejä, ja en niistä ikinä oikein välittänyt tai ei ne ainakaan jääneet pysyviksi ratkaisuiksi. Tämä ohje taas tuntuisi olevan toista maata. Näin uskallan sanoa sen perusteella, että olen tehnyt tätä pizzaa eri variaatioina jo kolme kertaa kahden viikon sisään. Pientä hullaantumista ilmassa siis.

Pohjasta tulee mukavan ohut ja kiinteä eikä siitä puske kananmunan maku läpi, kuten joistain kokeilemistani ohjeista. Pizzaa on helppo leikata ja syödä sormin, tai sen voi vaikka kääräistä rullalle.

Aivan mahtava ja yllättävä kokeilu kaiken kaikkiaan. Mutta koska tämä on vain olevinaan jotain mitä se ei hyvällä tahdollakaan oikeasti ole, kutsun sitä huijaripizzaksi.
KINKKU-PEPPERONIPIZZA VILJATTOMALLA POHJALLA

Pohja:
4 kananmunaa
4 rkl smetanaa
reilu 2 dl juustoraastetta
ripaus suolaa

Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi jämäkkää silloin, kun kulhon voi vaikkaa kääntää ylösalaisin eikä vaahto hievahdakaan.

Lisää keltuaisten joukkoon smetana sekä ripaus suolaa. Vaahdota ainekset keskenään. Lisää lopuksi juustoraaste sekoittaen.

Lisää keltuaismassa varovasti käännellen valkuaisvaahdon sekaan.

Levitä taikina tasaisesti leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 200 asteessa kunnes pohjan pinta on saanut hieman väriä.

Ota pohja uunista ja täytä mieluisilla täytteillä. Itselläni tässä pizzassa oli tomaattimurskaa, kinkkusuikaleita, pepperonisiivuja, marinoituja valkosipulinkynsiä ja tomaattia. Ja tietenkin reilusti juustoraastetta pinnalla.

Paista pizzaa täytteiden kanssa 250 asteessa niin kauan, että juusto sulaa ja rusehtuu hieman.


2 kommenttia: