sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Nauris plus juusto x 2..


..On yhtäkuin jotain tosi hyvää. Juuresten ystävillä on näin syksyisin huippuoltavat. Suorastaan kädet syyhyten kävin eräänä päivänä vihannesosastolla hankkimassa kaikenlaisia sesonkiherkkuja. Pussillinen nauriita oli yksi niistä.

Aloin selaamaan netistä kivoja reseptejä ja päädyin ulkomaisille sivustoille. Ohje paahdetuille parmesan-nauriille löytyi Martha Stewartilta ja naurisgratiinin ohje The New York Times -lehden sivuilta.

Molemmat kuulostivat suussasulavilta lisukkeilta, mitä ne myös olivat. En osannut valita kumpaa reseptiä kokeilisin, joten aikani tuskailtua päätin tehdä molemmista pikkuannokset. Samalla sai hyvän syyn hankkia pari ihanaa juustoa jääkaappiin. Näistä tuli siis tosi pieni määrä, arvioisin kahdelle ja gratiinia ehkä kolmelle lisukkeeksi.

Ruoanlaiton nopeuttamiseksi esikypsensin naurisviipaleita ja -lohkoja höyryttämällä hetkisen. Ohjeissa mainitut paistoajat on kuitenkin asetettu raakojen nauriiden mukaan.


PAAHDETUT NAURIIT PARMESAN-JUUSTOLLA

2-3 naurista
oliiviöljyä
ripaus jauhettua muskottipähkinää
pienempi ripaus cayennepippuria
suolaa ja mustapippuria
parmesan-juustoa raasteena

Kuori ja lohko nauriit leivinpaperoidulle uunipellille. Lorauta niiden päälle oliiviöljyä sekä kaikki mausteet. Pyöräytä lohkoja muutaman kerran, näin mausteet sekoittuvat paremmin.

Ripottele lopuksi pinnalle juustoraaste ja paahda 225 asteessa kunnes nauriit saavat hieman väriä pintaansa (noin 25-30 minuuttia).


NAURISGRATIINI

2-3 naurista
voita vuoan voiteluun
(1 valkosipulinkynsi)
50-100 g gruyère-juustoa
2 dl ruokakermaa
suolaa ja mustapippuria
tuoretta timjamia (itse käytin tuoretta oreganoa)

Voitele uunivuoka. Ohjeessa vuoan pohja ja sivut hierotaan valkosipulinkynnen puolikkaalla (tämän itse tosin unohdin tehdä). Kuori ja pilko nauriit viipaleiksi. Asettele viipaleita vuokaan ja rouhi niiden päälle suolaa ja pippuria. Lisää puolet juustoraasteesta ja rouhitut yrtit vuokaan, ja lopuksi lorauta ruokakerma ainesten päälle.

Paista gratiinia 200 asteessa puolisen tuntia. Sen jälkeen lisää loput juustoraasteesta paistoksen pinnalle. Paista vielä 40-50 minuuttia niin, että kerma on imeytynyt ja nauriit sopivasti pehmentyneet. Itse lyhensin paistoaikaa roimasti esikypsennyksen takia, näin ollen lisäsin kaiken juustoraasteenkin yhdellä kertaa paistokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti