tiistai 10. heinäkuuta 2012

Voileipäkakkua kesäisin koristeluin


Viikonloppuna kokoonnuttiin porukalla appivanhempien luo viettämään kivaa kesäpäivää. Erityisen mukavaa oli nähdä pitkästä aikaa toiselta puolen maapalloa Suomeen kesäksi tulleita sukulaisia. Viemisinä meillä oli voileipäkakkua ja tiramisua.

Voileipäkakku matkusti paikalle ilman kuorrutusta ja koristeluita, tehtiin ne sitten perillä porukalla yhdessä. Erityisen tyytyväinen olen siitä, että tajusin antaa koristelussa vapaat kädet PLI:n siskontytölle, kakusta tuli näin ollen todella hieno! Kiitos vielä kerran Annalle!

Voileipäkakun teossa pääsin testaamaan ensimmäistä kertaa suorakaiteenmuotoista irtopohjavuokaa. Se olikin tosi kätevä kapistus kakun kokoamiseen. Kakkuun tuli yhteensä kolmea eri täytettä, ja ohjeeseen on mukaeltu Kinuskikissan kinkku-salamivoileipäkakkua ja Kotilieden parsakaalitahnareseptiä.


VOILEIPÄKAKKU KINKKU-, SALAMI- JA KASVISTÄYTTEELLÄ

36 palaa paahtoleipää

Kostutukseen
noin 3 1/2 dl lihalientä

Kinkkutäyte:
200 g palvikinkkua
1 suolakurkku
1 varhaissipuli
2 prk (á 125 g) pippurituorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 tl sinappia

Salamitäyte:
150 g salamisiivuja
1 punainen paprika
150 g yrttituorejuustoa
150 g ranskankermaa

Kasvistäyte:
300 g parsakaalia pakasteena
reilu 1 dl raejuustoa
1/2-1 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
100 g valkosipulituorejuustoa
pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja

Kuorrutus ja koristelu:
150 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g yrttituorejuustoa
150 g ranskankermaa
kirsikkatomaatteja, viinirypäleitä, salaatinlehtiä

Tee ensin täytteet. Kinkkutäytteeseen paloitellaan kinkut, suolakurkku ja sipuli. Ne yhdistetään muiden aineiden kanssa ja sekoitetaan hyvin.

Samalla tavoin valmistuu salamitäyte, eli paloitellaan salamisiivut ja paprika pieniksi paloiksi ja yhdistetään tuorejuuston ja ranskankerman kanssa.

Kasvistäytteeseen tulevat parsakaalit kannattaa höyryttää kypsäksi hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät jäähtyä ennen täytteen tekoa. Höyrytetyt/kiehautetut parsakaalit ja raejuusto, öljy sekä valkosipulituorejuusto yhdistetään ja soseutetaan tasaiseksi tahnaksi. Aurinkokuivatut tomaatit lisätään lopuksi sekaan pieniksi pilkottuina.

Täytteiden ollessa valmiit voi kakkua alkaa kasaamaan. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja asettele ensimmäinen kerros tarjottimeen/vuokaan. Alle on hyvä laittaa leivin/voipaperia ja aivan alimmaiseksi mahdolliset koristepaperit. Itse tein kakun 38x25 cm kokoiseen irtopohjavuokaan, eli yhteen kerrokseen tuli 3x4 paahtoleipäpalaa.

Kokoamisjärjestys on tämä: leipäpalat, kostutus, täytteiden levittäminen. Sama toistetaan ja päällimmäiseksi tulee kolmas kerros leipäpaloja. Nekin vielä kostutetaan. Kasauksen jälkeen kakku vuorataan tuorekelmulla/foliolla ja annetaan tekeytyä kylmässä mieluiten seuraavaan päivään. Kakun päälle voi halutessaan laittaa tasaisen ja kevyen painon.

Kostuta leipäkerroksia lihaliemellä tai vaihtoehtoisesti maidolla. Itse liotin puolikkaan lihaliemikuution vajaaseen litraan kiehuvaa vettä, näin ollen kostutusliemestä tuli sopivan mietoa. Silikoninen pullasuti on kätevä työväline kostutuksessa.


Kannattaa muuten olla tarkkana koko kakun kasauksen ajan, ettei mikään työvaihe jää välistä. Itselläni kävi hieman köpelösti keskimmäisen kerroksen kohdalla, takana ollut pitkä työviikko ilmeisesti hidasti sen verran järjenjuoksua, että puolet siitä välistä jäi kostuttamatta. En kuitenkaan alkanut täytettä kaapimaan pois, vaan yritin paikata tilannetta kostuttamalla reilummin ylintä kerrosta. Mikään superkatastrofi tämä ei onneksi kuitenkaan ollut.

Koska kakkuun tuli kolme kerrosta, eli kaksi väliä ja täytteitä oli kuitenkin kolme, levitin kaikkia niitä rinnakkain joka väliin kakun poikkisuunnassa. Ihan kiva idea laittaa monta täytettä, näin yhteen kakkupalaan tuli helposti ainakin kahta eri makua.

Sitten se koristelu. Poista mahdolliset kelmut/foliot kakun ympäriltä ja asettele kakku tarjoiluvadille. Yhdistä tuorejuustot ja ranskankerma kulhossa hyvin sekoittaen ja levitä kuorrute kakun pinnoille. Tasaisemman lopputuloksen saa kun käyttää sellaista leveää teräslastaa (kiitti tästä vinkistä Marita).

Koristele kakku mieluisalla tavalla käyttäen pilkottuja vihanneksia, hedelmiä, kinkku-/salamisiivuja, yrttejä ja salaatinlehtiä, leipämuruja.. Toisin sanoen vain mielikuvitus on rajana.

PS. Loppuun laitan kuvan myös tuliaisista, jotka saimme. Kuvassa olevat kahvi, tee, chilijauhe, palmusokerikiekot ja kuivatut mangopalat ovat peräisin Jakartasta.

2 kommenttia:

  1. Wau, olette saaneet hienoja tuliaisia, mm. tuota Kopi Luwak kahvia, eli maailman kalleinta sumppia! :o
    Miltäs maistuu "sivettikissakahvi"? :)

    VastaaPoista
  2. Joo, oikein kivat tuliaiset oli :) Saatiin kuulla tuon kahvin tarina, varsin mielenkiintoinen ;) Kahvin maku on jakanut kovasti mielipiteitä, minulle se maistui, mutta vaatii hieman enemmän makuhermojen totuttelua että täysin ihastuisin siihen.
    Noi kuivatut mangot on jänniä, välillä ne maistuu siltä kuin pureskelisi lakritsia.

    VastaaPoista