lauantai 28. heinäkuuta 2012

Heinäkuu: Lihapullat tomaattikastikkeessa


Tämänkertaisten lihapullien punaisena lankana toimi tuoreet yrtit, niitä kun nyt on saatavilla suoraan pihamaalta. Samaan syssyyn ajattelin käyttää tuoreita tomaatteja hyödyksi. Siten syntyi idea pyöryköille ja tomaattikastikkeelle.

YRTTISET LIHAPULLAT

700g jauhelihaa
1 dl hienonnettua sipulia
1 1/2 rkl hienonnettua valkosipulia
1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1 dl emmentaljuustoraastetta
3 kananmunaa
3/4 dl korppujauhoa
suolaa
mustapippuria

paistamiseen öljyä

Riko kananmunien rakenne kevyesti kulhossa. Lisää korppujauho, sipulit, persilja ja mausteet sekaan ja anna turvota hetken. Sen jälkeen yhdistä seokseen juustoraaste ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja pyörittele pulliksi.

Paista lihapullat keskilämmöllä pannulla.


TOMAATTIKASTIKE

2-3 varhaissipulia varsineen
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä sipuleiden kuullottamiseen
6 melko isoa tomaattia pilkottuna
(vettä)
loraus tummaa balsamicoa
loraus oliiviöljyä
noin 1 dl paseerattua tomaattia
suolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa
tuoretta oreganoa

Aloita kuullottamalla sipulisilppua öljyssä kattilassa, lisää myöhemmin myös valkosipulit sekaan. Sipuleiden ollessa pehmeitä (ei ruskistuneita) lisää pilkotut tomaatit kattilaan. Lisäsin tässä vaiheessa myös vajaan desin vettä joukkoon. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen.

Tomaattien kypsyessä soseuta kastike sauvasekoittimella. Tämän jälkeen lisää balsamicoa, öljyä, paseerattua tomaattia ja mausteet. Aivan loppumetreillä sekoita yrtit kastikkeen joukkoon.

Anna kastikkeen tekeytyä pienellä lämmöllä lihapullien paiston ajan. Lisäsin osan pullista suoraan tomaattikastikkeen sekaan ja loput jätin erilleen.


Aivan vielä ei oman taimen tomaatteja voinut hyödyntää. Hetkisen saa odottaa niiden kypsymistä, aurinkon pilkahdukset auttaisivat kovasti asiaa.

Yhteenvetona mainittakoon, että nämä lihapullat ovat parhaimmistoa mitä tämän vuoden mittaan olen tehnyt. Huippuhyviä. Toivottavasti niiden erinomaisuus ei pelkästään johdu siitä, että paistoin ne pannulla uunikypsennyksen sijaan.

Ja tomaattikastikekin oli todella hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti