maanantai 25. elokuuta 2014

Väriloistoa sienisalaatissa



Ilmojen viilennettyä keho on alkanut vaatia lämmintä ruokaa. Ihan vielä ei mielessä ole käynyt pataruoat tai muut selkeästi kylmien kelien appeet. Tämä lämmin salaatti olkoon ikäänkuin väliharppaus ennen virallista syksyä.

Salaatissa ajankohtainen ruoka-aine on tietenkin sienet, vaikkakin ne tässä olivat kuivattuja. Jos saatavilla on tuoreita, niin ehdottomasti niitä pannulle paistumaan. Myös kasvimaan sadon herkut on oivallista käyttää tällaiseen salaattiin.




LÄMMIN SALAATTI PAISTETUILLA SIENILLÄ

tuoreita tai kuivattuja metsäsieniä (itsellä kuivattuja kanttarelleja ja suppilovahveroita)
voita
suolaa ja mustapippuria

salaattia
puolikas kesäkurpitsa
puolikas paprika
1 tomaatti
muutama halloumijuustosiivu
oliiviöljyä, balsamicoa, mustapippuria


Paista sienet voin kera rapsakoiksi pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.

Siirrä sienet pannulta ja lisää kesäkurpitsa- ja paprikasiivut siihen paistumaan. Mausta niitäkin halutessasi.

Kasvisten ollessa hieman pehmenneitä paahda halloumijuustoon väriä pintaan.

Kokoa lopuksi ainekset lautaselle lisäten myös salaattia ja tomaattisiivuja joukkoon.

Mausta koko komeus öljyllä, balsamicolla ja pippurilla.



lauantai 16. elokuuta 2014

Iltapalapiirakkaa ja kesän muisteloita



Halusin tässä eräs päivä tehdä jotain suolaista mutta kuitenkin arkiruokaa herkumpaa. Päädyin vanhaan hyvään ratkaisuun, suolaiseen iltapalapiirakkaan. Se oli samalla loistava tilaisuus päästä lähellä viimeistä käyttöpäivää olevista ruoka-aineista eroon.

Täytteen valinnat tuovat välimerellistä tuulahdusta piirakkaan. Lie näin kesällä huolella täyttyneestä makkara- ja pihvikiintiöstä johtuen piirakasta tuli lihaton. Huolimatta lihan puutteesta, se oli oikein täyttävää. Jos piirakan paistoa olisi edeltänyt kauppareissu, yrtit olisivat olleet tuoreita ja ranskankerma ihan kermaa. Mutta näillä mentiin, ja oikein maistuvasti mentiinkin.







FETA-OLIIVI-PAPRIKAPIIRAKKA

2 pss (à 80 g) mantelijauhetta
2 rkl voita
1 kananmuna
ripaus suolaa

valkosipuli-yrttimarinoitua fetajuustoa
kalamataoliiveja
punaista paprikaa
150 g ranskankermaa
2 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
kuivattuja yrttejä
emmentaljuustoraastetta



Sulata voi. Sekoita pohjan ainekset (sula voi, mantelijauhe, kananmuna ja suola) keskenään kulhossa. Taputtele taikina piirakkavuokaan.

Ripottele fetajuusto, oliivit ja suikaloitu paprika pohjataikinan päälle.

Riko kananmunien rakenne kevyesti haarukalla ja lisää joukkoon ranskankerma. Sekoita ihan tasaiseksi massaksi ja mausta.

Kaada seos piirakan päälle, ripottele yrttimaustetta ja aivan päällimmäiseksi raasta juustoa paistoksen peitteeksi.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia. Kesken paiston piirakka kannattaa suojata foliolla, ettei pinta pääse tummumaan liiaksi.




Tänä kesänä moni asia oli toisin. Rivitalon piha vaihtui parvekkeeseen, haikeana sai vain muistella edellisien kesien puutarhapuuhasteluja. Toki jotain pientä piti muutaman neliön parvekkeellekin kyhäillä, muun muassa mansikan, paprikan ja chilin taimet kasvoivat yllättävän komeasti.

Mökkeilyn hienouden uudelleen hoksaaminen kuului myös tähän kesään. Pihamaan puutosta hyvin korvasi järven rannalla käyskentely. Jopa helteet tuntuivat ihan siedettäviltä laiturin nokassa makoillessa. Niiden muistikuvien turvin pärjää edessä siintävät kylmät ja koleat säät, tosin niitä en toivo tulevaksi vielä pitkään aikaan.













lauantai 9. elokuuta 2014

Jäätelökesä 2014 osa II



Ensin tehtailin mehujäitä, nyt innostuin banaanijätskistä. Vanha, mutta todella toimiva juttu. Mielestäni kuumilla keleillä banaanien (ainakin osan) oikea säilytyspaikka on pakastin, silloin ne voi hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla.

Löytyyköhän maanpäältä helpompaa ohjetta omatekoisen jäätelön tekoon?

Itse yleensä teen banskupehmiksen kahdestä jäisestä banaanista ja lorauksesta kookos- tai tavallista kermaa. Massaan lisään sen hetkisiä mielilisukkeita, tällä kertaa se oli suklaarouhe.


BANAANI-SUKLAAJÄÄTELÖ

2 jäistä banaania
vajaa dl kookoskermaa
muutama pala tummaa suklaata rouheena

Pilko jäiset banaanit tehosekoittimeen ja lorauta kermaa perään. Aja sileäksi massaksi, tai sen voi toki jättää muhkuraisemmaksi jos tykkää sattumista.

Kaada jäätelö säilytysastiaan, lisää lisukkeet ja sekoita. Syö heti tai laita takaisin pakastimeen.



tiistai 5. elokuuta 2014

♥ Mantsikkakaakku ♥



Mansikkatäytekakku kotimaisista tuoreista mollukoista kuuluu kesän tähtihetkiin. Melko hassua, että jonkinasteisesta leipomisvimmastani huolimatta tein sellaisen tänä kesänä ensimmäistä kertaa itse. Vasta nyt! Ilmeisesti olen aiemmin päässyt mansikkakakulla riittämiin herkuttelemaan kyläreissuilla tai vanhempieni luona, ettei sen tekeminen ole tullut edes mieleen.

Täytyy myöntää, ettei tämä ihka ensimmäinen kakku aivan tyylipuhdas suoritus ollut. Olisi varmasti auttanut paljon, jos olisi ajoittanut pohjan paiston edelliselle päivälle. Kakun leikkaus ja täyttö helpottuu kummasti, jos pohja ei ole aivan uunituore. Ehti se sentään jäähtyä kunnolla, mutta oli turhan höttöistä leikattavaa.

Pohjan kostuttaminenkaan ei mennyt aivan nappiin, ohjeistuksesta huolimatta kummallisesti kitsastelin nesteen määrässä. Turhaan pelkäsin sellaista litimärkää kakkua, nyt siitä tuli hieman kuivakkaa. Tilanne parani ajan kuluessa ja joka tapauksessa kakku tuli tuhottua viimeistä murua myöten. Ei ollut sikäli katastrofi mutta opikseni otin.

Tämän leipomiskokemuksen jälkeen arvostukseni kaikkia kakuntekijöitä kohtaan jälleen taas nousi. Kakku ei nimittäin ilmaantunut pöytään tuosta vaan käden käänteessä.

Jotta on se huikean hieno taito, kun sen osaa.




MANSIKKAKERMATÄYTEKAKKU

Pohja:
4 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
vajaa 2 tl leivinjauhetta

Kostutus:
noin 2 dl maitoa

Täyte:
5 dl kermaa
2 prk vaniljarahkaa
sokeria + vaniljasokeria maun mukaan

1 iso kypsä banaani
tuoreita mansikoita (ainakin parin litran verran)

Kuorrutus:
Täytteestä jäljelle jäänyttä kermarahkaa


Voitele ja jauhota kakkuvuoka.

Riko kananmunat lasiin. Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin yhtä paljon sokeria kuin mitä kananmunista tuli ja kaada se vatkauskulhoon.

Mittaa lasiin yhtä paljon kuin sokeria vehnä- ja perunajauhot. Vehnäjauhoja ensin 50-75 prosenttia ja loput perunajauhoja. Lisää joukkoon myös leivinjauhe ja sekoita.

Kaada rikotut kananmunat sokerin joukkoon ja vaahdota seos kuohkeaksi.

Lisää jauhot siivilän läpi. Sekoita taikina tasaiseksi mahdollisimman varovaisesti nuolijalla nostellen.

Levitä taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia. Paiston loppuvaiheessa vuoan päälle kannattaa laittaa leivinpaperi, ettei pinta pääse tummumaan liikaa.

Pohja kannattaa kumota vuoasta sen vähän jäähdyttyä uunista ottamisen jälkeen.

Täytettä varten lohko mansikat ja banaanit. Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi ja yhdistä rahkat ja sokerit sen joukkoon.

Leikkaa kakku pituussuunnassa kerroksiin. Kostuta ja täytä välit pohjasta aloittaen. Asettele banaani- ja mansikkalohkoja pohjalle ja levitä kermatäytettä niiden päälle. Toista tämä kerros kerrokselta.

Kerroksien täytteiden jälkeen koristele kakku jäljelle jääneellä kermarahkalla ja mansikoilla.




sunnuntai 3. elokuuta 2014

Jäätelökesä 2014 osa I



Viime kesän jätskikokeilu oli aivan ihana laku-suklaajäde, nyt näillä helteillä ensimmäisenä testiin pääsivät omatekoiset mehujäät. Makuna ananas-mansikka.

Mehujäiden makuvaihtoehtoja on miljoona. Oikeastaan mikä vaan soseutuva suosikkihedelmä tai -marja sopii jäädytettäväksi. Jogurttimehujäitäkin pystyy tekemään. Ei tämän helppotekoisempaa viilennysherkkua ole olemassakaan!

Kiitokset muuten äidilleni näiden melkein-jo-retroksi lueteltavien mehujäämuottien säästämisestä, nyt ne pääsivät taas käyttöön. Lie ysäriä nämä Tupperwaren söpöliinit?


ANANAS-MANSIKKAMEHUJÄÄT

noin 8 kappaletta

1/2 tuoreesta ananaksesta
noin 5 dl tuoreita mansikoita

Leikkaa ananaksesta kovat kuoret pois. Kuutioi pieneksi paloiksi tehosekoittimeen ja aja melko sileäksi soseeksi. Kaada sose astiaan.

Mittaa mansikat tehosekoittimeen ja aja soseeksi.

Lusikoi mehujäämuotteihin ensin toista sosetta puolet ja sitten toista loput. Pakasta mehujäät, siihen kannattaa varata useita tunteja.