lauantai 30. huhtikuuta 2011

Vappu: vappumunkit ja sima


Eipä ole aikaisemmin tullut munkkeja tehtyä, ei totta puhuen ole käynyt edes mielessäkään. Jännä juttu, sitä varmaan on jotenkin ajatellut hurjan vaikeaksi kun rasvassa paistetaan ja kaikkea. Kieltämättä tuli aika lailla etukäteen luettua vinkkejä siihen rasvan käryyttämiseen, ettei vaan käy hassusti.

Hyvinhän se sujui, turhaan olen sen takia hommaa vältellyt. Toinen syy etten ole munkkien paistoon perehtynyt on melko itsekäs, en nimittäin juurikaan välitä munkkien mausta. Tuore munkki on tietenkin huippuhyvää, mutta noin pääsääntöisesti esimerkiksi korvapuusti hakkaa munkin mennen tullen. Jokaisella meillä on omat makumieltymyksensä.

Pullataikinan ohjeen katsoin tällä kertaa Elämä makeaksi -blogista. Taikinaan ei tullut ollenkaan kananmunaa.

VAPPUMUNKIT

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
100 g voita
n. 14 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Sekoita sokeri, suola ja kardemumma nesteeseen. Lisää sitten osa jauhoista ja sekoita hyvän sitko taikinaan. Lisää vähitellen loput jauhot ja vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Lopuksi vaivaa pehmennyt voi kuutioina taikinaan.

Anna taikinan kohota hetkinen ennen leipomista. Taikinan levähdettyä kaulitse se ja ota siitä pyöreällä muotilla palasia. Anna pyörylöiden kohota reilusti. Poista pyörylöistä keskusta juuri ennen paistoa. Itse jouduin käyttämään tähän omenaporaa, sillä hoksasin vasta leivonnan lomassa ettei meillä ollut sopivan pientä pyöreää muottia. Hätä keinot keksii.

Pullataikinan teko onnistui tosi helposti, sujui kuin tanssi jos näin voi sanoa. Vaikkakin heti ensi alkuun sattui "moka". Olevinaan lämmitin maitoa ennen hiivan lisäämistä, mutta kun sekoitin hiivaa nesteeseen, tunsin kuinka maito oli pikemminkin viileää kädenlämpöisen sijaan.

Sillä hetkellä muistin lukeneeni Viva ciabatta! -blogista, että nimenomaan nesteen johon hiiva lisätään täytyy olla kylmää. Vaikka pääsääntöisesti kaikki ohjeet neuvovat nesteen lämmittämiseen. Muutenkin tuo Aleksin postaus antoi paljon tietoa vaivattavien taikinoiden teosta, kannattaa lukaista.

Ja näinhän olikin, ei nesteen viileys haitannut taikinan tekoa laisinkaan. Muutenkin tuntui, että pullataikina oli erityisen helppo käsitellä. Johtunee pitkälti siitä että vaivasin sitä todella huolella, vielä pitkään sen jälkeenkin kun taikina irtosi kulhon reunoilta.

MUNKKIEN PAISTO

Lämmitä paistorasva paksupohjaisessa kattilassa 180 asteeseen. Oma halpismittarini näytti vaan 130 asteeseen asti, joten jouduin sen jälkeen arvailemaan rasvan oikean lämmön testinokareilla.

Luin jostain ohjeen, että kun taikina kypsyy minuutin paiston jälkeen, on rasva oikean lämpöistä. Eli testailin niillä pyörylöillä, joita rinkeleiden keskustoista tuli ja sillä tavoin tiesin milloin itse munkkien paisto kannattaa aloittaa. Paistorasvan täytyy olla tarpeeksi kuumaa jottei munkeista tule liian rasvaisia, tälläisen ohjeen myös luin jostain.

Kun oikea lämpötila on saavutettu, paista munkkirinkulat molemmin puolin rasvassa kauniin ruskeiksi. Nosta valmiit munkit talouspaperin päälle, näin ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Sokeroi munkit lämpimänä.


Munkit maistuivat tuoreina todella hyvältä. Kyytipoikana kun nautti työpaikan ruokalasta ostettua superhyvää simaa, niin vapun paras herkutteluhetki oli siinä.

SIMA

2 sitruunaa
700 g fariinisokeria (osa voi olla taloussokeria tai hunajaa)
5 l vettä
1/2 dl humaloita
nokare hiivaa

pulloihin: rusinoita, sokeria

Pese sitruunat harjalla juoksevassa, lämpimässä vedessä. Kuori sitruunoiden keltainen kuori perunankuorimaveitsellä. Poista kuoren alla oleva valkoinen kerros. Leikkaa hedelmäliha ohuiksi viipaleiksi.

Pane sokeri, keltaiset kuoret ja humalat sankoon ja kaada päälle kiehuvan kuuma vesi. Lisää hiukan jäähtyneeseen liemeen sitruunaviipaleet ja haaleaksi jäähtyneeseen liemeen vesitilkkaan lietetty hiiva.

Anna siman käydä lämpimässä seuraavaan päivään, minkä jälkeen siivilöi ja pullota sima. Pane pullojen pohjille rusinoita ja 1 tl sokeria kuhunkin pulloon. Täytä pullot simalla, sulje ne ja varastoi viileään. Sima saa käydä pulloissa muutamia päiviä. Kun rusinat nousevat pulloissa siman pinnalle, on juoma valmista.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")


Ihan koko taikinasta en munkkeja paistanut, sillä halusin samalla tuoretta pullaakin vappukahvipöytään. Pullien täytteessä on sokeria ja fariinisokeria (1 1/2 dl molempia) sekä kanelia pari ruokalusikkaa.

Kaulitsin pullataikinan suorakaiteen muotoiseksi levyksi, voitelin margariinilla ja ripoittelin pinnalle reilusti sokeritäytettä. Käärin taikinan rullalle ja leikkasin noin parin sentin levyisiä viipaleita.

Varmuuden vuoksi laitoin pullapalat vuokiin, voitelin kananmunalla ja paistoin 200 asteessa noin vartin verran. Ohjeissa sanotaan paistolämpötilaksi 225, mutta olen huomannut, että meidän uunissa riittää pienempi lämpö.

Osaan pullista laitoin ylijäänyttä sokeritäytettä myös viipaleiden päälle ennen paistoa, mutta tällöin ulkonäkö hieman kärsi.

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Pääsiäinen: mämmi

Toinen pääsiäisen perinneruokakokeiluista oli mämmi. Sen valmistaminen vei melkein koko päivän, ensin kuusi tuntia imellyttämiseen ja sen perään kolme tuntia kypsennykseen. Melko vaivalloista siis.


Lopputulos oli hyvä, ihan mämmiksi tunnistettava maku. Tein makuvertailun kaupan mämmiin, joka meillä sattui olemaan Elosen mämmiä. Vasemmalla puolella on omatekoinen ja oikealla Elosen mämmi.

Maku näissä oli melko sama, mutta Elosen mämmissä käytetty sokeroitu appelsiinin kuori toi siihen pienen kivan vivahteen. Lisäsin sitten ennen pakastimeen laittoa tuohon omatekoiseenkin mämmiin hieman appelsiinimarmeladia, sillä sain samankaltaisen maun siihen.

Ohjeen otin täältä, mutta pienensin sitä roimasti. Ohjeen määrillä tehtynä mämmiä olisi tullut aivan liian paljon meille kahdelle.

MÄMMI

1 1/2 l vettä
250 g mämmimaltaita
400 g ruisjauhoja
1/4 tl suolaa
1/4 dl siirappia
1 1/2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta

Sekoitin jauhot ja maltaat keskenään. Laitoin kiehautettua vettä aina 2 1/2 dl kerrallaan kulhoon ja jauhoseosta vajaa pari desiä. Sekoitin survimella (ihan käsin, ohjeessa neuvotaan myös vatkainta käytettäväksi) seoksen tasaiseksi ja lisäsin jauhoja hieman pinnalle. Se estää pinnan kuorruttumisen. Sitten annoin taikinan imeltyä liinan alla. Tein tällä tavoin yhteensä kuusi kertaa aina noin tunnin välein.

Imellytysrumban jälkeen kun kaikki jauhot oli sekoitettu taikinaan, kaadoin massan kattilaan ja keitin sitä noin vartin verran. Sitä oli hämmennettävä koko ajan ja ohjeessa varoiteltiinkin, että mämmi on erittäin herkkä palamaan pohjaan. Lopuksi lisäsin mausteet ja annoin massan jäähtyä ennen sen lisäämistä uunivuokiin. Vuuat kannattaa jättää melko vajaiksi, sillä mämmi saattaa kuohua uunissa. Mämmiä paistetaan 150 asteessa noin 3-4 tuntia.

Mämmiä säilytetään viileässä ja syötävää se on noin kolmen päivän päästä. Maistamista joutui siis odottelemaan monta päivää. Tietty olisi heti tehnyt mieli maistella mämmiä sen valmistusurakan jälkeen.

Pääsiäinen: pääsiäispasha

Mikä on lopputulos, kun mämmikoura yrittää kumota pääsiäispashan lautaselle ja irti muotista? Vastaus näkyy tässä:


Pashan valmistus onnistui ilman vastoinkäymisiä ja muutenkin kaikki sujui kuin tanssi. Jopa pashan "mausteiden" hankinta pääsiäissunnuntaina ei tuottanut hankaluuksia, kiitos 24/7 auki olevien liikenneasemien. Eilen siis valmistin seoksen ja kaadoin sen harsolla peitettyyn muottiin ja annoin sen valua vuorokauden jääkaapissa.

Mutta. Sitten loppumetreillä piti sössiä. Harmitus oli valtava, kun tajusi, että massan kippaaminen vadille epäonnistui ja että pasha on enää vain epämääräisenä kasana puoliksi tiskipöydällä ja puoliksi lautasella. Tilanteelle ei kuitenkaan mahtanut enää mitään, näin ollen harmitus oli (muutaman ärräpään säestyksellä tosin) vain nieltävä.

Muotti on lainassa äidiltäni, hän oli tilannut sen täältä. Kätevä muotti (jos vaan osaisi käyttää sitä eikä tunaroisi), ja varsinkin tuota juuston valmistusta täytyy ehdottomasti kokeilla joku päivä.

PASHA

2 keltuaista
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
2 tlk (500 g) maitorahkaa
1 dl (75 g) voisulaa
1 dl mantelirouhetta tai -lastuja
1 dl korintteja tai silputtuja rusinoita
1 dl hillottua appelsiininkuorta, hienonnettuna
1/2 dl sukaattia
1/2 dl sitruunamehua

Vaahdota keltuaiset ja sokerit. Vatkaa kerma hyväksi vaahdoksi. Sekoita maitorahka keltuaisseokseen. Lisää haalea voisula, manteli, hedelmät ja sitruunamehu. Sekoita massaan kermavaahto ja tarkista maku.

Kaada seos kostealla harsokankaalla vuorattuun pashamuottiin. Pane muotti syvälle lautaselle ja aseta pashamassan päälle lautanen, jonka päällä on paino. Anna pashan jähmettyä viileässä vuorokauden ajan. Lautaselle valuneen heran voit nauttia juomana.

Kumoa pasha tarjoiluvadille ja koristele säilykehedelmin tai appelsiini- ja sitruunaviipaleilla. Ortodoksit koristavat pashan huipulle pistetyllä punaisella ruusulla tai kynttilällä.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")

Pasha oli mielettömän hyvää ja sitä ei pystynyt paljon syömään kerralla makeutensa vuoksi. Valmistaminen ei ollut hankalaa, joten tätä tulee varmaan tehtyä joku toinenkin pääsiäinen.

Näin hienolta jälkiruoka olisi näyttänyt jos sen kumoaminen ei olisi epäonnistunut, kuvassa siis kirjan pasha.

perjantai 22. huhtikuuta 2011

Kookos-limelohta ja kukkakaalicouscousia


Pirteätä lohiruokaa ja mainiota lisuketta pääsiäisen ruokapöytään. Kukkakaalicouscouksen ohje on peräisin täältä, yhdestä suosikkiblogistani.


KOOKOS-LIMELOHI

n. 650 g kirjolohifilettä
suolaa
mustapippuria
sitruunapippuria
sitruunamehua
1 tlk Valion kookos-lime-ruokakermaa

Maustoin kalan ja annoin makuuntua hetken aikaa. Sen jälkeen laitoin fileen nahkapuoli ylöspäin vuokaan ja uuniin kypsymään noin 20 minuutiksi.

Tämän jälkeen otin sen hetkeksi pois uunista, poistin nahan ja lisäsin ruokakerman kalan sekaan. Annoin kalan kypsyä vielä noin kymmenen minuuttia uunissa.


KUKKAKAALICOUSCOUS

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
öljyä
keskikokoinen kukkakaali
suolaa
mustapippuria
parmesaanijuustoa

Kuullota lohkottuja sipuleita hetken aikaa öljyssä. Lisää sekaan ihan pieneksi muruksi paloiteltu kukkakaali ja sekoittele pannulla sen aikaa että se pehmenee hieman. Mausta seos lopuksi.

Valkosuklaapiirakka


Pääsiäisenä täytyy tietenkin leipoa jotain makeaa. Tänä vuonna se jotain makeaa oli persikkainen valkosuklaapiirakka. Pohjan ohjeen nappasin Eeva´s cookings -blogista, täyte oli omien tuumailujen tulos.

VALKOSUKLAAPIIRAKKA

Suklaamurotaikina:

3,5 dl vehnäjauhoja
2 dl tomusokeria
hyppysellinen suolaa
1 rkl kaakaojauhetta
200 g jääkaappikylmää leivontamargariinia pieninä paloina
2 keltuaista
1 rkl vettä

Valkosuklaatäyte:

n. 80 g valkosuklaata sulatettuna
vajaa 2 dl kermaa vaahdotettuna
250 g mascarponejuustoa

koristeluun säilykepersikkasuikaleita

Pilko rasva pieniksi paloiksi kulhoon ja sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada jauhot rasvan päälle ja vaivaa käsin tasaiseksi muruksi. Yhdistä kevyesti rikotut keltuaiset ja vesi ja lisää ne taikinaan. Vaivaa taikina tasaiseksi massaksi ja kääri se kelmuun. Anna viilentyä jääkaapissa pari tuntia.

Painele pohja voidellulle irtoreunavuuan pohjalle ja reunoille. Laita pohjan päälle folio ja kaada siihen kuivattuja herneitä. Näin pohjan muoto pysyy oikeana uunikypsennyksen aikana. Paista uunissa 175 asteessa 15-20 minuuttia.

Vatkaa kerma kuohkeaksi. Sulata suklaa ja yhdistä se mascarponejuustoon. Vatkaa suklaajuustoseosta hieman ja yhdistä se ja kermavaahto. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle. Koristele persikoilla.

Perunasalaatti, lammaspyörykät ja minttu-jugurttikastike


Kokkailua pääsiäisen hengessä, ainakin lammas kuuluu perinteisiin pääsiäisruokiin. Ensimmäistä kertaa lähti kaupan pakastealtaasta lampaan jauheliha kokeiluun ja hyvää oli. Voi ostaa toisenkin kerran. Paistia tai muuta vastaavaa lampaasta/karitsasta en vielä uskaltanut alkaa tekemään, jos vaikka ensi vuonna sitten.

Lampaaseen taitaa kuulua minttu melko olennaisesti, silläpä etsin minttuisen kastikkeen ohjeen pyöryköiden seuraksi. Siihen sai kätevästi pyöryköistä jäljelle jääneet mintun lehdet käytettyä.

Perunasalaattiin en tehnyt tällä kertaa kermaviili/majoneesipohjaista kastiketta vaan öljy-balsamiviinietikkaisen. Hyvää oli näinkin, ehkä jopa parempaa.


PERUNASALAATTI

keitettyjä perunoita
kirsikkatomaatteja
aurinkokuivattuja tomaatteja
parmesaanijuustoa
paahdettuja auringonkukansiemeniä
villirucolaa

(tätä Voisilmäpelin ohjetta käytin mallina)

KASTIKE PERUNASALAATILLE

(ohje 10 hengen salaatille)
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1/2 dl oliiviöljyä
2 tl karkeaa sinappia
1/2 tl suolaa

(ohje peräisin täältä)


LAMMASPYÖRYKÄT

240 g lampaan jauhelihaa
n. 240 g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
öljyä
vajaa 2 dl keitettyjä ohrasuurimoita
1 kananmuna
1 dl lihalientä
suolaa
rouhittua mustapippuria
tuoretta minttua

Kuullotin sipulit pehmeäksi öljyssä. Keitin ohrasuurimot kypsiksi. Lisäsin kaikki ainekset yhteen ja sekoitin taikinaksi. Pyörittelin pulliksi ja paistoin uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.

Ohjeeseen olisi kuulunut myös sitruunamehua mutta sitä en harmillisesti huomannut lisätä. Siinä vaiheessa kun pyörykät olivat jo uunissa, huomasin valmiiksi puolitetun, puristamattoman sitruunan pöydällä.

(ohjeen löysin Katiskattaren keittiöstä)


MINTTU-JUGURTTIKASTIKE

2 dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl tuoretta minttua (silputtuna)
1 rkl hunajaa
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

(ohje Maku -lehden sivuilta)

Hampurilainen ja BBQ-kastike


Löysin vanhempieni luota Tallinkin klubi-lehdestä (en tarkalleen muista lehden nimeä) mielenkiintoiset hampurilaispihvin ja -kastikkeen ohjeet. Ohjeet olivat Sara La Fountainin käsialaa. Kirjoitin reseptit ylös ja kotona niitä oli päästävä heti testaamaan.

JAUHELIHAPIHVIT HAMPURILAISILLE

500 g naudan paistijauhelihaa
2 rkl demi-glace kastikepohjaa (HK)
2 tl tabasco chipotlea
suolaa
mustapippuria

Kaikki ainekset yhdistetään ja sekoitetaan hyvin. Sekoitin tuota kastikepohjaa tilkkaan kuumaa vettä, jotta sain sen helpommin lisättyä lihan sekaan.

Massasta muotoilaan pihvejä ja ne paistetaan uunissa 200 asteessa 20 - 30 minuuttia.

BBQ-KASTIKE

4 rkl ketsuppia
4 rkl ananasmehua
3 1/2 rkl fariinisokeria
1 rkl tomaattipyreetä
2 1/2 tl tabasco chipotlea

Kaikki ainekset yhdistetään ja sekoitetaan. Annetaan maustua hetki viileässä.

Hyvä kastike ja helppo tehdä. Tabasco chipotle käy tähän loistavasti. Seuraavalla kerralla saatan vähentää fariinisokerin määrää. Kokeilen ainakin miltä maistuu vähemmällä sokerilla, sillä ensivaikutelma oli melko imelä. Tokihan maku tietysti tasaantui siitä.

Hampurilaisen välissä on pihvin ja kastikkeen lisäksi salaattia sekä öljyssä kuullotettuja sipulirenkaita ja paprikasuikaleita. Sämpylöinä ovat kaupan valmiit hampurilaissämpylät.

Aurinkoista pääsiäistä!


Mukavaa pääsiäisen aikaa kaikille! Nautitaan näistä ihanista kevätpäivistä, kesäkin on jo ihan nurkan takana.

Pikku Leijonan valtakunnassa näytti pääsiäistipunen käyneen munimassa:

keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Kookos-kalakeitto


Valehtelematta tämä soppa oli niin maukasta, että piti pakottautua pois keittiöstä kun ei malttanut olla ottamatta aina vaan lisää.. Tai sitten minulla oli maailman isoin nälkä. Joka tapauksessa aika onnistunut keitos noin niinkuin seiti-kalakeitoksi. Ihana arkiruoka.

KOOKOS-KALAKEITTO

400 g pakasteseitä
pieni pala palsternakkaa
pari pientä juuriselleriä
noin 10 cm purjoa
puoli pss pakastepapuja
1 chilipaprika
reilu 1 dl kookosmaitoa
vettä
sitruunan mehua
currya
sitruunapippuria
suolaa
kevätsipuli varsineen

Kuorin ja pilkoin palsternakan sekä sellerit. Lisäsin ne sekä paloitellun chilipaprikan, viipaloidun purjon sekä pakastepavut kattilaan. Lisäsin sopivan määrän vettä ja annoin kiehua. Tämän jälkeen lisäsin keiton sekaan seitipalat.

Vähän myöhemmin kalan ja kasvisten kypsyttyä lisäsin joukkoon kookosmaidon sekä sitruunamehun ja mausteet. Lopuksi lisäsin vielä silputun kevätsipulin.

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Blogitapaaminen

Jälleen kerran nähtiin tapaamisen merkeissä paikallisten bloggaajien kesken. Ja jälleen kerran oli niin mukavaa höpistä ja päivitellä kuulumiset. Samalla juotiin kahvit/teet ja herkuteltiin toistemme tuomilla herkuilla. Mikäs sen parempaa tapaa viettää sunnuntai-iltapäivää?

Paikalla meitä oli itseni lisäksi näiden blogien pitäjät:
- Helmeilevää
- Katiskattaren keittiö
- Vaahteran luomukset
- Vallan makeeta

Tässä makeat herkut:


Ylärivissä Helmeilevän kaunis mutakakku ja Vaahteran makoisat vaahtokarkki-browniesit. Alarivissä Vallan makean tekemä ambrosia-kakku, joka on myöskin hyvin kauniisti koristeltu. Oikealla puolella itseni väsäämät turkinpippuri- ja tutti fruttivaahtokarkit.

Suolaiset tarjottavat:


Vasemmalla Katiskattaren muhkea pizzakka, kiva uusi tuttavuus ainakin itselleni. Oikealla puolella karjalanpiirakat sekä munavoi, joiden teosta kerroin enemmän täällä.

Kiva oli nähdä kaikkia ja harmillista, että tapaamisen lyhyestä varoitusajasta johtuen porukka pieneni huomattavasti. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsisi sitten sinne suunnitellulle kesän piknikille!

Turkinpippuri- ja tutti fruttivaahtokarkit


Viime kesänä tein ensimmäistä kertaa vaahtokarkkeja, mutta silloin en maustanut niitä mitenkään. Halusinkin kokeilla vaahtiksien tekoa uudemman kerran ja kikkailla eri makuisten crushien kanssa. Kokeilu kannatti, nämä maustetut versiot olivat tosi paljon parempia.

VAAHTOKARKIT

2,4 dl tomusokeria
öljyä
2 rkl ja 2 1/2 tl liivatejauhoa
1,2 dl + 1,2 dl vettä
4,8 dl sokeria
1,2 dl vaaleaa siirappia
1/4 tl suolaa
2 munanvalkuaista (saa olla mahdollisimman isokokoisia)
1 rkl vaniljasokeria

- öljyä ja tomusokeroi vuoka
- mittaa liivatejauhot suureen kulhoon ja kaada toinen osa vedestä päälle
- mittaa paksupohjaiseen kattilaan sokeri, siirappi, loput vedestä ja suola
- keitä matalalla lämmöllä kunnes sokeri sulaa
- lisää sitten lämpöä ja anna seoksen kuumentua 116 asteiseksi
- kaada kuuma seos veteen imeytyneen liivatejauhon päälle ja sekoita
- vatkaa seosta kunnes se on noin kolminkertaistunut
- vatkaa eri kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi
- yhdistä seokset ja mausta haluamalla tavalla
- kaada taikina vuokaan, tomusokeroi pinta ja anna jähmettyä vähintään kolme tuntia
- leikkaa jähmettyneestä taikinasta haluamasi kokoisia paloja
- pyörittele vaahtokarkkipalasia vielä tomusokerissa

Eihän nämä mitään kaunokaisia ole mutta oikein herkullisia. Sokerihumala on taattu kun näitä muutaman mussuttaa. Joku kerta voisi ehkä yrittää pursottaa taikinasta pötköä, saisikohan tällöin vähän siistimpää jälkeä..?

Karjalanpiirakat ja munavoi


Olen muutamaan otteeseen ollut mummoni opissa leipomassa karjalanpiirakoita. Mummon tekemät piirakat ovat meidän suvussa käsite, eikä montakaan juhlaa ole juhlittu ilman että näitä herkkuja olisi ollut tarjolla. Kaupan piirakoista ei voi edes samana päivänä puhua, sen verran ainutlaatuisia aidot ja käsintehdyt karjalanpiirakat ovat.

Nyt tein ensimmäistä kertaa näitä yksin. Ja heti tuli toisenlaisia kuin mummon "valvovan silmän" alla. Täytyy harjoitella vielä luultavasti monta kertaa ennen kuin oikea tuntuma löytyy. Pohjista tuli vähän liian rapsakoita ja puurotäyte ei ollut tarpeeksi jämäkkää. Maku kuitenkin oli sen verran lähellä "oikeata" että tohdin ottaa piirakat maisteltaviksi blogitapaamiseen.


Munavoita tietenkin on saatava piirakoiden kanssa tarjolle. Munavoihin sekoitin voita, keitettyjä kananmunia, raejuustoa ja maustoin ripauksella suolaa.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Grillattua parsaa, parmankinkkua ja verigreippi-auringonkukansiemensalaattia


Grillikauden avajaisia vieteltiin eilen vanhempieni luona. Mahtava sää innoitti ulos kokkailemaan, huolimatta siitä tosiseikasta, että lunta on maassa edelleen reilusti. Liharuokien oheen halusin tehdä salaattia ja tämän Glorian Ruoka&viini -lehdessä (3/09) olleen reseptin nähtyäni kokeiluun päätyi kausiherkku parsa.

GRILLATTUA PARSAA, PARMANKINKKUA JA VERIGREIPPI-AURINGONKUKANSIEMENSALAATTI

12 vihreää tankoparsaa
12 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
3 rkl paahdettuja auringonkukansiemeniä (alkuperäisessä ohjeessa pinjansiemeniä)
2 verigreippiä (käytin yhden)
25 g voita
1 rkl sitruunamehua
1 tl sormisuolaa
erilaisia salaatteja
1/2 dl basilikavinegrettiä
3/4 dl parmesaanijuustolastuja


BASILIKAVINEGRETTI

(1/2 dl)
8 basilikanlehteä
1 tl sitruunan kuorta
1 1/2 rkl oliiviöljyä
1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
1 1/2 tl hunajaa
n. 1/4 tl mustapippuria myllystä
ripaus suolaa

Hienonna basilika. Raasta sitruuna. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita.


Tee salaatti näin:

- leikkaa greipit kalvottomiksi lohkoiksi
- valmistele parsat (huuhtele ja leikkaa kannat)
- sulata voi ja lisää sitruunamehu siihen
- grillaa parsoja 2-4 minuuttia molemmin puolin, voitele grillauksen aikana voisulalla
- mausta parsat suolalla
- huuhtele ja revi salaatit
- pirskoittele vinegretti salaatin päälle
- lisää greippilohkot, siemenet ja parmesaanilastut
- kiedo kinkkuviipaleet parsojen ympärille ja tarjoa salaatin kera

Kinkkumunakas

Jälleen kerran viikonloppuun kuului munakas. Olen nyt innostunut noista munaruuista, ja yksi syy niiden suosioon on se, että halusin kehitellä puurolle korvikkeen viikonlopun aamupäivien "ruokalistalle".


KINKKUMUNAKAS

keittokinkkua
esikeitettyä parsakaalia
kirsikkatomaatteja
kevätsipuli varsineen
ruohosipulituorejuustoa muutama nokare
3 kananmunaa
vähän vettä
suolaa
mustapippuria

Voitelin uunivuuan ja ladoin kaikki kiinteät ainekset sekä tuorejuustonokareet sen pohjalle. Rikoin munat kulhossa. Lisäsin veden ja mausteet. Sekoitin seoksen hyvin ja kaadoin sen vuokaan ja paistoin 225 asteessa yli puoli tuntia.

perjantai 15. huhtikuuta 2011

Tomaattia+basilikaa+kvinoaa=luksussalaatti


Alkavan viikonlopun kunniaksi halusin tehdä jotain helppoa mutta kuitenkin arjen ruuista poikkeavaa.. Päädyin tällaiseen salaattiin ja tämän kokoaminen lähti basilikapuskan pohjalta. Basilika tuoksui kaupassa niin hyvältä, ettei sitä voinut olla ostamatta. Jopa kassatätikin halusi tuoksutella sitä lukiessaan viivakoodia.

TOMAATTI-BASILIKA-KVINOASALAATTI

1 dl kvinoaa
2 dl vettä
1 sipuli
1 pkt luomukikherneitä
fetajuustoa
aurinkokuivattuja tomaatteja
kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa
muutama rkl vihreää pestoa

Keitin kvinoan ohjeen mukaan, lisäsin keitinveteen myös sipulikuutiot. Kypsän kvinoaseoksen hieman jäähdyttyä lisäsin muut ainekset.

maanantai 11. huhtikuuta 2011

Ruokia kananmunasta

Viikonloppuna iski suorastaan buumi tehdä kananmunaruokia. Yleisemmin meillä munat syödään keitettynä, joten valmistustavan vaihtelu oli enemmän kuin paikallaan.

Ensimmäisenä PLI:n tyylinäyte lauantaiaamun aamupalaleivästä:


Itse paistoin kinkku-ruohosipulituorejuustomunakkaan. Mausteena simppelisti suolaa ja mustapippuria. Välissä kirsikkatomaatti-papu-sipulisekoitus, jonka kuullotin pannulla ennen munakkaan paistamista. Tämä annos piti nälän poissa iltapäivän puolelle asti.


Vanhassa Maku-lehdessä (2/08) näin kivanoloisen parsa-katkarapumunakkaan ohjeen. Otin vaikutteita reseptistä, mutta yksinkertaistin raaka-aineita ja tekotapaa reilusti.


PARSAKAALI-KATKARAPUMUNAKAS UUNISSA

180 g katkarapuja
höyrytettyä parsakaalia
fetajuustoa
purjosipulia
ruohosipulia
3 munaa
1 dl vettä
suolaa
mustapippuria

Vuorasin uunivuuan leivinpaperilla. Ladoin Katkaravut, parsakaalit, juustot ja pilkotut sipulit vuuan pohjalle. Vatkasin kevyesti munien rakenteen rikki ja lisäsin veden ja mausteet. Kaadoin munaseoksen ainesten päälle vuokaan ja paistoin 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Iltapalapiirakka kahdella täytteellä


Kyseessä suolainen peruspiirakka, johon laitoin kahdet eri täytteet. Siis samaan piirakkaan, tein vaan rajan kulkemaan vastakkaisista kulmista kirsikkatomaateilla. Ihan toimiva idea, etukäteen pelkäsin täytteiden sekoittuvan paiston aikana epämääräiseksi mössöksi, mutta hyvin ne pysyivät puolillaan.

Pohjana käytin raejuusto-pohjataikinaa, mitä on aiemminkin tullut tehtyä. Muutoin hyvä, mutta pohja hieman kärähti esipaistossa. Samaan aikaan tapahtuva kokkailu ja puhelimessa juoroilu johtaa silloin tällöin tällaisiin kömmähdyksiin.. Pohjaan tuli vähän rapea suutuntuma mutta oli se ihan syötävää kuitenkin.


SALAMI-PESTOTÄYTE

salamisuikaleita
säilykepaprikasuikaleita
kananmunaa
ruokakermaa
vihreää pestokastiketta

Ripottelin salami- ja paprikasuikaleet piirakkapohjalle ja valutin ruokakermasta, kananmunasta ja pestosta sekoitetun muna-maidon niiden päälle.

KINKKU-MUSTAPIPPURITUOREJUUSTOTÄYTE

palvikinkkua
purjosipulia
kananmunaa
ruokakermaa
mustapippurituorejuustoa

Tein tämän puolen samalla tavalla kuin edellisenkin, eli ensin kinkut ja purjot pohjalle ja niiden päälle muna-maitoseos.

Täytetty piirakka olisi saanut olla hetken pidempään uunissa, mutta jo etukäteen palaneen pohjan vuoksi kypsytysaika jäi vähän vajaaksi. Pohja palanut ja täytteet raakoja, onnistuipas hyvin tämä piirakka! No, aina ei voi lykästää ja piirakka tuli tuhottua kaikesta huolimatta.

Vastapainoksi mönkään menneelle kokkailulle laitan tähän kuvan onnistuneesta aikaansaannoksesta. En ole laisinkaan käsityöihmisiä, senpä takia olenkin ällistynyt kuinka hyvin sain onnistumaan uudet tyynynpäälliset. Joskus nämä pienet onnistumiset ovat niin tärkeitä.

keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Omena-selleripossu ja kukkakaali-kvinoacurry


Pitkään aikaan en olekaan possunlihasta sapuskaa laittanut. Nyt sitten hyvän reseptin osuessa silmiini innostuin pakastimen kätköissä olleista lihasuikaleista kokkailemaan. Yhdistelmä omena-selleri-porsaanliha vaikutti kokeilemisen arvoiselta.

Alkuperäinen resepti on HS:n sivuilta, jouduin sitä vähän varioimaan lähinnä lihojen valmiin marinadin vuoksi.

OMENA-SELLERI-POSSUPATA

400 g porsaansuikalelihaa (pippuri-kerma-marinoituja)
1 rkl öljyä
1 omena
3 sellerinvartta
1-2 dl vettä
mustapippuria

Ruskista lihoja öljytyllä pannulla. Lihojen kypsyttyä lisää paloitellut omena ja sellerinvarret. Lisää myös vettä sopivasti ja anna hautua miedolla lämmöllä. Mausta lopuksi.

Lisukkeeksi tein kvinoaa. Sitä en aiemmin ollutkaan käyttänyt mihinkään ja siihen nähden oli ihan onnistunut kokeilu. Helppotekoinen lisuke, vähän samankaltainen kuin couscous tai bulgur. Kvinoa kuitenkin erottuu paremmilla ravintoarvoillaan joukosta, mm. sen proteiinipitoisuus on korkeampi kuin näiden kahden muun.

KUKKAKAALI-KVINOACURRY

450 g kukkakaalia pakasteena
luomukasvisliemijauhetta
1/2 dl kvinoaa
1 dl vettä
2 pientä sipulia
currya
mustapippuria
tuoretta persiljaa

Keitin kukkakaalit ja sipulilohkot vähäisessä määrässä kasvisliemijauheella maustetussa vedessä. Toisessa kattilassa keitin kvinoat paketin ohjeen mukaan, suhteella 1 osa kvinoaa ja 2 vettä. Yhdistin kaalit ja kvinoan sekä lisäsin mausteet ja persiljasilppua.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Uuniomenat


Se, että intouduin tänään jälkkäriksi väsäilemään uuniomppuja, johtui monesta eri syystä. Ensinnäkin pöydällä nökötti kaksi melko nahistunuttta omenaa. Toisekseen jääkaapista löytyi vajaa kinuskikastikepurkki, mikä täytyi johonkin tuhota piakkoin.

Vielä yksi ja ehkä tärkein syy oli eilen hankkimani keittiöväline, jota täytyi päästä heti testaamaan. Kyseessä on nimittäin omenapora. Aikaisemmin olen veitsellä kaivellut omenan sisustan pois tarvittaessa, mutta onhan tuo pora nyt paljon kätevämpi. Jälkikin siistimpi. Halavalla kun sai niin pitihän se ostaa, vaikka melko harvoin se luultavasti tulee olemaan käytössä.


UUNIOMENAT

2 omenaa
voisulaa
fariinisokeria
kaurahiutaleita
kanelia
kinuskikastiketta
hasselpähkinärouhetta

Kuorin omenat ja porasin sisustat pois. Laitoin omput voideltuun vuokaan jä tein täytteen. Sekoitin voisulaan fariinisokeria ja kaurahiutaleita. Vähän ripsautin sekaan myös kanelia. Laitoin täytettä omenoiden keskelle ja paistoin 200 asteessa noin 20 minuuttia. Loppuvaiheessa kypsennystä lisäsin omppujen päälle kinuskikastiketta ja pähkinärouhetta.




Hyviä olivat. Harmi vaan kun meillä ei ollut vaniljajätskiä, se olisi käynyt paremmin kuin hyvin tuon ylimakean herkun kylkeen.

perjantai 1. huhtikuuta 2011

Ruislasagne


Ruokablogien selailu on paitsi kivaa ajanvietettä, myös oikein hyödyllistä ja mikä parasta, inspiraationlähteitä tulee vastaan hyvin usein. Näin kävi jokunen aika sitten kun eksyin Anzkun kauhasta kajahtaa -blogiin.

Sieltä eritoten muistiin jäi ruislasagne. Sanottakoon tähän väliin, etten ole koskaan edes normi lasagnea tehnyt, saatikka sitten tällaista versioitua. Hieman sovelsin Anzkun loistavan oloista ohjetta, lähinnä meidän ruoka-ainekaapin puutteiden vuoksi.

Tämä sopi erittäin hyvin perjantai-illan viettoon, olihan ruuassa tutut turvalliset maut sekä vähän tuhdimpi koostumus verrattuna normi arkipäivän sapuskoihin. Tällä oli hyvä herkutella.


RUISLASAGNE

jauheliha-kasviskastike:
vajaa 500 g naudan luomujauhelihaa
1 sipuli
2 lehtisellerin vartta
2 pientä porkkanaa raastettuna
1 palsternakka raastettuna
1 prk säilykekirsikkatomaatteja
soijakastiketta
jauhelihamaustetta
mustapippuria

juustokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
4 dl vettä
sulatejuustoa
0,5 tl suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
1-2 dl cheddarjuustoa raastettuna

3 paria (eli 6 palaa) ruispaloja

Paistoin jauhelihan ja lisäsin sekaan pilkotut sellerit sekä sipulin. Myöhemmin lisäsin myös raastetut kasvikset sekä kirsikkatomaattisäilykepurkin. Maustoin seoksen ja annoin tekeytyä liedellä sen aikaa kun valmistin juustokastikkeen.

Sulatin voin kattilassa ja lisäsin vehnäjauhot. Vähitellen lisäsin joukkoon myös nesteet ja sekoittelin kastiketta huolellisesti. Lisäsin myös sulatejuuston ja juustoraasteen sekä mausteet. Kastikkeen kiehuttua otin sen pois liedeltä ja aloin täyttämään vuokaa uuniin laittoa varten.

Ladoin voideltuun uunivuokaan kerroksittain jauheliha-kasvisseosta, juustokastiketta ja ruispaloja. Päällimmäiseksi tuli juustokastike. Paistoin 200 asteessa vajaa puoli tuntia.