sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Tomaatti-basilikasalsa


TOMAATTI-BASILIKASALSA

1 prk säilykekirsikkatomaatteja
1 chilipaprika
1 punasipuli
tuoretta basilikaa
mustapippuria
sitruunamehua

Nouki kirsikkatomaatit tölkistä. Välihuomautus: tomaateista jää kastiketta tosi paljon jäljelle, sillekin kannattaa kehitellä jokin jatkokäyttö. Muussaa ne huolimattomasti ja lisää paprika, sipuli ja basilika silputtuna. Mausta ja anna tekeytyä kylmässä.

Uusimaa: Vanhan ajan vasikanpaisti


VANHAN AJAN VASIKANPAISTI

1 1/2-2 kg:n vasikanpaisti
2-3 sipulia
2-3 porkkanaa
2 tl suolaa
valkopippuria
2 dl vettä
paistamiseen voita
1 dl kermaa kastikkeeseen

Hiero paistiin suolaa ja pippuria. Kuori ja paloittele kasvikset. Pane paisti laakeaan uunivuokaan, pudota pinnalle muutama voinokare ja pane kasvikset paistin vierelle.

Pane vuoka uuniin 250 asteeseen ja anna ruskistua 30 minuuttia.

Pienennä lämpö 175 asteeseen ja kypsennä edelleen 30 minuuttia paistokiloa kohden. Valele paistia uunivuokaan muodostuvalla liemellä. Jos rasva vuoassa uhkaa palaa, lisää tilkka vettä. Vanhan ajan vasikanpaisti saa olla läpikypsää muttei kuivaa.

Siivilöi paistiliemi kattilaan ja suurusta se kermalla kastikkeeksi. Tarkista maku ja kaada kastike kastikeastiaan. Viipaloi paisti vadille. Kypsät porkkanat voit käyttää vadin koristeena.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")

Meillä ei ollut paistia, mutta hyvin onnistui vasikka tällä reseptillä näin palalihoilla tehtynäkin. Lihan ostin kamalassa kiiressä Hakaniemen kauppahallista Reinin lihatiskiltä. Ihana paikka muuten, ensimmäistä kertaa elämässäni siellä pääsin käymään. Harmillista, että Jyväskylän kauppahallin toiminta tyrehtyi.

Kastiketta en tehnyt. Osin laiskuuttani, osin siitä syystä, että en erityisemmin kaipaa kastikkeita ruokiini. Murea liha ja itsetehty kasvislisuke yleensä riittävät vallan mainiosti.


Tällä kertaa lisuke oli juuripersilja-porkkana-lanttusosetta, jota maustoi luomukasvisliemijauhe, sipulikuutiot ja persilja.

perjantai 25. helmikuuta 2011

Uusimaa: Kaalikääryleet eli dolmat


KAALIKÄÄRYLEET

4-6 hengelle

1 iso, löyhä kaalinpää
vettä
suolaa

Täyte:
1 1/2 dl puuroriisiä + vettä + suolaa
500 g jauhelihaa
1 sipuli + 1/2 rkl voita
1/2 dl korppujauhoja
1 muna
suolaa
hienonnettua kaalia
2 dl kermaa tai kaalin keitinlientä tai molempia paistamiseen
1 rkl voita ja
1-2 rkl siirappia

Koverra kaalista kanta ja pane kaali kiehuvaan suolalla maustettuun veteen.

Keitä kaalia, kunnes lehdet tulevat taipuisiksi. Nosta kaali kattilasta vadille valumaan ja jäähtymään. Keitä riisit täytettä varten suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuori ja hienonna sipuli, kuullota se pannussa kuumennetussa voissa ja jätä jäähtymään. Irrottele kaalista päällyslehdet, ohenna lehtiruoti ja levitä lehdet työlaudalle. Hienonna sisälehdet täytettä varten.

Sekoita riisiin jauheliha, korppujauhot, kuullotettu sipuli, muna, mausteet, kermaa tai keitinlientä ja hienonnettua kaalin sisustaa. Sekoita täyte tasaiseksi ja tarkista maku.

Pane iso lusikallinen täytettä jokaiselle kaalinlehdelle. Käännä lehden reunat sivuilta täytteen päälle ja kääri tiiviiksi kääryleeksi.

Kuumenna uuni 225 asteeseen, pane uunipannuun voita ja anna sen sulaa lämpiävässä uunissa. Lado kääryleet pannuun vieri viereen, liitoskohta pohjaa vasten.

Työnnä pannu uuniin ja anna kääryleiden ruskistua. Käännä kääryleitä paistumisen aikana ja valuta pinnalle siirappia. Valele välillä pannuun kertyneellä paistoliemellä.

Kaalikääryleet paistuvat tunnissa, mutta on eduksi, jos voit hauduttaa niitä vielä jälkilämpimässä uunissa. Tarjoa kääryleiden lisänä sokeroitua puolukkasurvosta.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")

maanantai 21. helmikuuta 2011

Omena-puolukkapannukakku


Pitkästä aikaa intouduin tekemään jälkkäriä. Innostukseen sain kimmokkeen nähtyäni Patalinnun herkullisen oloisen omena-puolukkapannukakun. Molemmat niin omppu kuin puolukkakin ovat suosikkimakujani tätä nykyä, sen takia tämän pannarin oli pakko olla testauksen arvoinen. Ja niinhän tuo olikin.

OMENA-PUOLUKKAPANNUKAKKU

5dl luomu kevytmaitoa
2 luomu kananmunaa
2½dl spelttijauhoja (tai 3dl tavallisia vehnäjauhoja)
2-3rkl (raakaruoko)sokeria
½tl suolaa
3rkl sulatettua voita
2-3 omenaa renkaina (kuoret saa olla mukana)
1dl (jäisiä) puolukoita
(½tl kanelia & ½tl inkivääriä)

Tässä siis ohje kopioituna Patalinnun blogista. Itse laitoin nesteeseen puolet vettä maidon vähäisen määrän takia. Muutoin tein ohjeen mukaan, jauhoina käytin spelttijauhoja ja lisäsin myös suluissa olevat mausteet mukaan. Hyvin sopivat.

Taikina tehdään kuten pannarit yleensäkin, nesteeseen rikotaan kananmunat kevyesti vatkaten ja tämän jälkeen lisätään kuivat aineet. Annetaan turvota 15 minuuttia tai enemmänkin. Voidellaan vuoka puolella määrällä sulatettua voita ja kaadetaan taikina siihen. Ladotaan omenarenkaat vuokaan ja ripotellaan puolukat ja mausteet päälle. Lopuksi loput rasvat valutellaan ainesten päälle. Paistetaan 225 asteessa noin puoli tuntia.

Lohikeitto


LOHIKEITTO

noin 500g lämminsavulohta
1 kaskinauris
3 juuripersiljaa
2 pientä sipulia
tilliä
maustepippuria
kalamaustetta
kermaa

Kuori ja lohko juurekset ja sipulit ja keitä vedessä. Lisää mausteet, lohi paloiteltuna ja kermaa juuresten ollessa jo kypsiä. Anna kattilan olla vielä sen aikaa liedellä, että ainekset lämpenevät. Lisää lopuksi tilli.

Kuta kuinkin näin keiton tein, omasta päästä koko homma alusta loppuun, tiedä sitten kuinka olisi pitänyt tai kannattanut tehdä. Hyvää soppaa joka tapauksessa! Alunperin tämän olisi pitänyt olla madekeitto, mutta kalatiskillä ei juuri sinä päivänä ollut madetta myynnissä, kun minä kävin kaupassa.

keskiviikko 16. helmikuuta 2011

De Buyer -paistinpannut ja ystävänpäivä

Kappas, on vierähtänyt vuosi siitä kun blogia aloitin kirjaamaan. Virallisesti tämä tapahtui ystävänpäivänä 14. helmikuuta. Ja kuinkas ollakaan, sen kummempia juhlallisuuksia ei vietelty ei blogisynttäreiden eikä ystävänpäivän takia. Ihan arkipäiväisesti hujahti sekin päivä.

Kokkailut myöskin ovat jääneet melko arkisten pöperöiden tasolle, joten niistäkään ei ole ollut sen enempää jutun aihetta. Jotain sentään keittiön puolella on tapahtunut, nimittäin kokkailuvälineissä on tapahtunut pieni mutta erittäin aiheellinen päivitys.


Meidän keittiön kattila- ja pannuvalikoima on suurelta osin peräisin molempien opiskeluajoilta, eli joko vanhempien kaapeista tai pienellä budjetilla itse hankittuja. Muutama harva kattila ja paistinpannu ollaan yhdessä hommattu. Pidemmän aikaa kuitenkin ollut hakusessa hyvät ja laadukkaat pannu- ja kattilavalmistajat. Kauppalehden keskustelupalstan ketjua "Hyvä paistinpannu etsinnässä" on tämän vuoksi ollut mielenkiintoista seurata, ja on sieltä paljon muutakin tietoa irronnut.


Keskustelussa suositellaan useampaa pannuvalmistajaa, mutta eritoten tämä De Buyer alkoi kiinnostamaan. Vielä kun kävi ilmi, että Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitseva Eiring jälleenmyy näitä, niin kiinnostus vaan kasvoi. Piipahdin tässä Eiringin liikkeessä jo taannoisella kesäreissullani ja jo silloin ihastuin paikkaan. Käymisen arvoinen paikka ehdottomasti, mikäli keittiövälineet yms. kiinnostavat. Myös palvelu on siellä ilahduttavan hyvää.

Menneenä viikonloppuna tuli tehtyä nopea visiitti Helsinkiin ja näin ollen pääsin hipelöimään näitä pannuja paikan päälle myymälään. Niinhän siinä kävi, että pari eri kokoista (halk. 20 ja halk. 24) mutta samantyylistä paistinpannua tuli kotiin ostettua.

Näistä pannuista kerrotaan Eiringin sivuilla näin: Korkeareunaiset "siniset" hiiliteräspaistinpannut noudattavat muotoilultaan Ranskan perinteisimmän lyonnaise-pannun muotoja. Syvyyden ansioista tilavuus on suurempi, rasvan roiskuminen vähäisempää, ja lisäksi sarjassa on ammattilaiskokillekin kelpaava 2 mm:n paksu pohja. Blue Steel -pannut sopivat kaikille lämmönlähteille, myös induktiolle."


Nämä pannut eivät suuria summia maksaneet, mutta seuraavana ostoslistalla oleva Affinity-haudutuskattila onkin jo toista maata hintaluokaltaan. No, eiköhän nämä melko ikuisia välineitä ole, joten kerranhan se vain kirpaisee ;)


Kuten tuli alussa todettua, että ystävänpäivä hujahti melko tavanomaisissa merkeissä niin jotain normaalista poikkeavaa sentään oli: geishan harmony-konvehteja. Pinkin sävyinen rasia sopi päivän teemaan loistavasti eikä rasian sisältökään hullumpaa ollut.


PS. Kävin testaamassa Helsingin Sanomissakin kehutun Dylanin brunssin. Tämä oli käymisen arvoinen todellakin, aivan ihana paikka ja mainiot tarjottavat noutopöydässä. Yksin liikkeellä ollessa en tarvinnut varausta tehdä, mutta isommalle porukalle pöytävaraus olisi varmasti paikallaan.

tiistai 8. helmikuuta 2011

Skyr


Hiphei! Vihdoinkin löysin tätä Skyr-rahkaa myös meidän kaupasta. Käsittääkseni tätä on myyty etelämmässä jo vaikka kuinka kauan, mutta meidän korkeuksille se on vasta saapunut. Tai sitten olen etsinnöistä huolimatta onnistunut kiertämään ne kaupat missä tätä olisi ollut. Viime syksystä lähtien olen tasaisin väliajoin yrittänyt tätä haalia käsiini mutta heikoin tuloksin. Sen vuoksi täytyi melkein silmiä hieraista ennen kuin uskoin että purnukka kylmähyllyllä oli toden totta juuri tätä skyriä.

Ensimmäisenä makuna otin testaukseen vaniljan, mikä on suosikkimakuni myös jugurteissa. Muita makuja ovat meloni-passionhedelmä, mustikka ja persikka-vadelma. Eivät kuulosta huonoilta nekään.

Rahkasta kerrotaan sen omilla sivuilla näin:

- Skyr on ainutlaatuinen Islannista tuleva rasvaton, korkeaproteiininen ja kalsiumpitoinen maitovalmiste
- Skyrin tekemiseen käytetään 3-4 kertaa enemmän maitoa kuin tavalliseen jogurttiin, mistä johtuen proteiinimäärä on 2-3 kertainen tavalliseen jogurttiin verrattuna

Mielestäni mainio tuote ja todellakin suosittelen maistamaan. Varsinkin mikäli muutenkin on tottunut syömään maitorahkoja. Minusta tuotteen ainoa miinus on sen hinta, purnukka maksaa yli kaksi euroa, joten ihan jokapäiväiseen käyttöön tätä ei raaski hankkia. Sen homman ajakoon huokeammat rasvattomat maitorahkat. Herkuttelupäiväksi tätä täytyy kuitenkin varata :)

sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Uusimaa: Silakkapihvit


Onnistumisen ilo on kyllä hieno tunne. Tänään sellaista koin näiden pihvien myötä. Eihän näiden valmistaminen hankalaa tai vaikeaa ole, ei vaan ole koskaan käynyt mielessä tehdä itse silakkapihvejä. Ja siinä se juju varmaan onkin, onnistumisen tunne siitä, että on hoksannut tehdä jotain ihan itse.

SILAKKAPIHVIT

2 kg tuoreita silakoita
2 tl hienoa merisuolaa
valkopippuria
tuhti nippu tilliä tai ruohosipulia, silputtuna
2 dl ruisjauhoja
1 tl hienoa merisuolaa
75 g voita paistamiseen

Perkaa silakat, huuhdo ja valuta. Poista silakoista selkäruoto ja pää mutta älä enää huuhdo. Levitä puolet fileistä työlaudalle nahkapuoli lautaa vasten. Mausta suolalla, valkopippurilla ja silputulla tillillä tai ruohosipulilla. Pane kansiksi loput fileet.

Sekoita lautasella ruisjauhot ja suola. Pyöräytä silakkapihvit jauhoseoksessa ja paista pannulla kuumennetussa voissa, miedolla lämmöllä molemmin puolin kullanruskeiksi. Tarjoa lisänä perunasosetta.

(Lähde: Riitta Pojanluoma: "Perinnemakuja maakunnista")

Tulinen linssi-paprikakeitto


Muuta uutta ja ihmeellistä tässä sosekeitossa ei ole kuin säilykepaprikat, mitkä sopivat loistavasti sekaan. Taas yksi helpotus ja nopeutus arjen ruokahommiin. Muutenkin toki keitot ovat nopeata ruokaa ja porisevat kattilassa tekeytyen melkein itsestään. Ulkonäkö on taas kovin muhkurainen, niin kuin minun sosekeitot aina tuppaavat olemaan. Pitäähän nyt purutuntuma säilyttää ;)

LINSSI-PAPRIKAKEITTO

3 pientä lanttua
kasvisliemikuutio
2 sellerin vartta
1 chilipaprika
punaisia linssejä
säilykepaprikoita
mustapippuria


Keittoon käytin itselleni uutta tuttavuutta Felixin Special paprikasuikaleita.

lauantai 5. helmikuuta 2011

Uusimaa: Runebergintortut


RUNEBERGINTORTUT

150 g voita
1 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
2 munaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl korppujauhoja, josta puolet kaurakeksi- tai piparkakkujauhelmaa
1 1/2 dl mantelijauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl kahvikermaa

Koristeluun
mehulla notkistettua vadelmahilloa ja sokerivesikuorrutusta (1 dl tomusokeria, 2 tl sitruunamehua)

Vaahdota voi ja sokerit ja lisää munat yksitellen seosta välillä vatkaten. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet ja lisää ne kerman kanssa taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja annostele voideltuihin korkeisiin torttuvuokiin, pellillä oleviin tortturenkaisiin tai paperisiin leivosvuokiin. Leivosten määrä vaihtelee vuokien koon munkaan. Paina torttujen keskelle syvennykset ja pane niihin 1 tl vadelmahilloa per torttu.

Paista uunissa 200 asteessa 15 minuuttia. Koristele jäähtyneet tortut lisäämällä vielä keskelle vadelmahilloa ja pursota hillon ympärille sokerivesirengas.

(Lähde: Riitta Pojanluoma "Perinnemakuja maakunnista")

Runebergin päivän kunniaksi leivottuja "nimikkotorttuja" ja samalla uusi maakunta, joka siis näin helmikuussa on Uusimaa. Täytyy tunnustaa, etten itse ole aikaisemmin näitä Runebergin torttuja tehnyt enkä sitten kouluaikojen tainnut syödäkään.

Maku oli pienoinen pettymys, mielestäni nämä eivät maistuneet juuri miltään, mitä nyt vähän piparkakulta. Toivoisin makealta herkulta enemmän muutakin makua kuin pelkän rasvaisuuden.

Koristelussa en mennyt perinteisen kaavan mukaan, vaan soveltelin hiukan. Hillona oli mummoni tekemää mustikka-metsämansikkahilloa ja sokerivesikuorrutuksen sijaan käytin Dr.Oetkerin valkosuklaatahnaa. Tahnakuorrutus näyttää ihan nuudeleilta, olisi sittenkin täytynyt nähdä se vaiva, että olisi tehnyt ohjeen mukaan tomusokeri-sitruunamehuyhdistelmän.

keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Paahdetut perunat


Vihdoinkin muistin tehdä näitä paahdettuja perunoita, mitä Katiskatar blogissaan kovin suositteli. Eikä suositellut turhaan, nämä olivat loistavan makuisia! Melkeinpä voisin todeta, että näin tehtynä potut ovat parhaita.

Alunperin idea on lähtöisin siis Jamie Oliverilta, joka kokkaili näitä viime vuoden loppupuolella Suomen telkkarissa esitetyssä jaksossa. Potut näyttivät tv:stä käsinkin tosi hyviltä, ja sitä myös olivat ihan kotikeittiössä tehtynä.

Kaiken hyvän lisäksi nämä ovat helppoja valmistaa, ei tarvitse kuin esikeittää/höyryttää perunat, öljytä ja maustaa ne ja paahtaa kuumassa uunissa. Meidän perunoihin tuli suolaa, pippurisekoitusta ja kuivattua basilikaa. Uunin lämpötila oli 250 astetta ja paistoaika n. 15 minuuttia.